- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva objasnila zašto je proteran zamenik američkog ambasadora

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Rusija je proterala zamenika ambasadora SAD Barta Gormana kao odgovor na proterivanje diplomate iz ruske ambasade u Vašingtonu, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Američkom diplomati je zaista naloženo da napusti Rusiju ali striktno kao odgovor na neosnovano proterivanje diplomate iz naše ambasade u Vašingtonu, uprkos njegovom statusu službenika visokog ranga“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Ona je istakla da je američki Stejt department demonstrativno ignorisao zahtev Moskve da se ruskom diplomati produži boravak bar dok mu ne stigne zamena.
„Na kraju je bio primoran da ode bez zamene, što je pogoršalo ionako kritičan manjak kadra u ruskom diplomatskom predstavništvu do koga je došlo usled 'viznog rata' koji su pokrenuli Amerikanci“, konstatuje portparolka.
Zaharova je podsetila da je upravo američka strana u septembru 2021. godine inicirala novi krug međusobnog proterivanja, zahtevajući odlazak 55 ruskih diplomata i administrativno-tehničkih radnika u dve faze – do 30. januara i 30. juna ove godine.

„Svi naši pokušaji da rešimo pitanje 'zamrzavanjem' proterivanja na međusobnoj osnovi su odbačeni. Štaviše, tu u suštini sankcionu meru u Stejt departmentu su primenili i protiv ruskog diplomate, iako su odlično znali da će uslediti recipročan odgovor u vezi Barta Gormana“, istakla je portparolka.

Ona je ponovila da „vizni rat“ sa SAD i masovna proterivanja diplomata nisu izbor ruske strane.
„Mi smo više puta i na različitim nivoima predlagali američkoj strani da prestane da pogoršava uslove funkcionisanja diplomatskih predstavništava obe zemlje i da se ukinu sva ograničenja koja su uvedena poslednjih godina“, podsetila je Zaharova.
Ona je izrazila žaljenje zbog toga što je američka administracija smatra da je normalizacija bilateralnih odnosa jednosmerna ulica kada se slede samo američki interesi, a sve ostalo se ignoriše.
Zaharova je poručila da Rusija ne namerava da se pomiri sa takvim diskriminacionim pristupom.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
RUSIJA
Rusija proterala zamenika ambasadora SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala