- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mediji: Albanija se kandidovala za člana Izvršnog saveta Uneska

© AP Photo / Jacques BrinonUnesko, logo
Unesko, logo - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Albanija je objavila kandidaturu za članstvo u Izvršnom savetu Organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija — Unesko, u periodu 2023-2027. godine i zatražila podršku članica te organizacije za svoju nominaciju, saznaje Kosovo onlajn.
Izbori za nove članove Izvršnog saveta održaće se tokom 42. zasedanja Generalne konferencije Uneska u novembru 2023. godine.
Izvršni savet ima 58 članova koje bira Generalna konferencija na četiri godine, a jedna od nadležnosti Izvršnog saveta je da daje preporuke o prijemu novih država koje nisu članice Ujedinjenih nacija.
Trenutno predsedavajuća Izvršnim savetom Uneska je ambasador Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, koja je na to mesto izabrana u novembru 2021. godine.
Srbija je za člana Izvršnog saveta reizabrana 2019. godine i taj mandat ističe 2023, a za očekivati je da će Beograd ponovo podneti kandidaturu, navodi portal.
Ambasador Albanije pri Unesku je Besiana Kadare koja je na čelu albanske misije u Parizu po drugi put. Prvi put je bila ambasador od 2011. do 2016. godine, a drugi mandat je započela u novembru prošle godine. Kako se podseća, tokom njenog prvog mandata, Kosovo je 2015. godine zatražilo prijem u članstvo Uneska, ali nije dobilo dovoljan broj glasova.
Osim Srbije u Izvršnom savetu Uneska trenutno su i Angola, Argentina, Austrija, Brazil, Čile, Kina, Egipat, Francuska, Nemačka, Italija, Rusija, Španija...
Zastave Albanije i Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SRBIJA
Kreće li Albanija u novu bitku za prijem tzv. Kosova u Unesko?
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala