- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko na manevrima „Saveznička odlučnost 2022“ /video/

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaRusko-beloruske vojne vežbe "Saveznička odlučnost 2022"
Rusko-beloruske vojne vežbe Saveznička odlučnost 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko prati rusko-beloruske manevre „Saveznička odlučnost - 2022“ na poligonu „Osipovičeski“ gde će biti demonstrirano raspoređivanje sistema „Polonez“ i „Iskander“ i gađanje.
On je pred početak manevara rekao da će Belorusija pružiti Rusiji svaki vrstu pomoći, i vojnu i ekonomsku. Kako je rekao, vojne snage dve države deluju po istom algoritmu.
Kada je reč o situaciji u Donbasu on je rekao da je Minsk spreman da da učini sve radi mira u okvirima sporazuma koje bi mogli da postignu predsednici Rusije i Ukrajine.

„Odavno smo mogli da zaboravimo na konflikt u Donbasu da je tako htela ukrajinska vlada. Šta možemo da uradimo? Tu je predsednik Putin, tu je predsednik Zelenski, šta budu želeli to ćemo uraditi. Cilj je jedan – mir u Donbasu. Spremni smo da učinimo sve“, rekao je beloruski predsednik novinarima.

Pozvao je Zapad da se smiri i prizna da je načinio grešku tvrdeći da će Rusija da izvrši invaziju na Ukrajinu.
Prema njegovim rečima, beloruske i ruske jedinice mogu za jedan dan da se vrate u stalne baze, ali će biti na teritoriji Belorusije koliko je potrebno.
Dodao je da je juče telefonom razgovarao sa Putinom o predstojećem susretu i povratku vojnika sa vojnih vežbi.
Povodom zahteva Dume da Rusija prizna DNR i LNR, samoproglašene republike Donbasa, koji je upućen predsedniku Vladimiru Putinu, Lukašenko je dodao da će Belorusija, kao članica Savezne države, odluku doneti zajedno sa Rusijom na obostranu korist.
Komentarišući odnos Zapada prema Belorusiji, on je rekao:
„Ako nas skinu sa nišana i prestanu da destabilizuju kao 2020. sve će biti u skladu sa zakonom, smena predsednika će se obaviti i pre nego što žele, ali ako Zapad ne prestane da ‘napada’ i destabilizuje Belorusiju, biću večni predsednik.“
Manevri su počeli 10. februara na poligonima beloruske vojske. Vežbe predstavljaju proveru snaga za reagovanje Savezne države, koja će trajati do 20. februara. Cilj je vežbanje odbijanja spoljne agresije i terorističkih napada.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
RUSIJA
Lukašenko: Zapad hoće da pokrene sukob u Ukrajini kako bi ratovao tuđim rukama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala