- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Rusija neće tražiti javno izvinjenje zbog dezinformacija o navodnoj invaziji

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici policije na Crvenom trgu u Moskvi
Pripadnici policije na Crvenom trgu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Moskva ne planira da od zapadnih medija traži javno izvinjenje zbog lažnih vesti o navodno planiranoj invaziji Rusije na Ukrajinu, ali se nada da će se ubuduće autori neobuzdanih izjava pridržavati ozbiljnijeg i odgovornijeg pristupa, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Ne, ne namerava. Nećemo se igrati izvinjavanja. Rusija namerava da sačeka ozbiljniji, odgovorniji i istinitiji pristup tih predstavnika koji daju takve neobuzdane i neodgovorne izjave i onih medija koji te izjave apsolutno zloupotrebljavaju, koji ne obraćaju pažnju na svoj ugled, koji su spremni da ga bace u blato“.
Peskov je konstatovao da trenutno postoji mnogo zapadnih novina, televizija i radio-stanica koje ni od čega ne zaziru.
„I, iskreno govoreći, ne znam za njihovu publiku, ali se naša publika tome prosto smeje“, dodao je on.
Prema njegovim rečima, Kremlj se nada da će posle dezinformacija o ruskoj „invaziji“ na Ukrajinu čitaoci zapadnih medija shvatiti koliko vredi autoritet tih listova.
Portparol je dodao da se ne planira podnošenje tužbi protiv tih medija za takve objave.

O vojnim vežbama

Govoreći o zajedničkim rusko-beloruskim vojnim vežbama, Peskov je objasnio da se pitanje daljeg prisustva ruske vojske u Belorusiji nakon završetka vežbi trenutno se ne razmatra.
Diplomata je podsetio da su vežbe sada u toku, a „po završetku jedne ili druge faze vežbi, trupe se povlače u stalne baze“.
„To je proces koji će trajati nekoliko nedelja. Jednostavno je nemoguće u jednom danu povući sve što se tu nedeljama akumuliralo“, rekao je portparol Kremlja i naglasio da je to „uobičajena praksa vojnih vežbi“.
On je istakao da Kremlj nije spreman i neće prihvatiti tvrdnje, uključujući i od Sjedinjenih Američkih Država, o tome kako Rusija premešta vojne snage preko svoje teritorije.
„To je naše suvereno pravo i ne nameravamo ni sa kim da razgovaramo o tome“, odgovorio je Peskov na zahtev za komentar o podacima o tome da Rusija navodno nastavlja da šalje trupe na granicu sa Ukrajinom.
Vežbe „Saveznička odlučnost 2022“ počele su 10. februara na kombinovanim poligonima Oružanih snaga Belorusije. Vežbe predstavljaju drugu etapu provere snaga za reagovanje Savezne države, koja će trajati do 20. februara. Cilj je vežbanje odbijanja spoljne agresije i terorističkih napada. Deo ruskih trupa koji je učestvovao u vežbama počeo je da se vraća u svoje baze.
Zapadni mediji poslednjih meseci više puta su izveštavali o navodnoj mogućoj invaziji Rusije na ukrajinsku teritoriju, navodeći „tačne datume“, pa čak i vremena, i iznova ih odlagali. Ruska strana redovno je negirala takve tvrdnje. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da Moskva ne želi rat, a da bi ga sprečila, Rusija je pokrenula pregovore o bezbednosnim garancijama.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
RUSIJA
Zaharova: Zapadni mediji činili sve da počne rat u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala