Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Jasna poruka Srbima da nisu poželjni“: Rakić o povećanom broju napada na Srbe na Kosovu

© Foto : Youtube/Nenad RadosavljevicGradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić
Gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić  - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je da je povećan broj napada na Srbe na Kosovu i Metohiji, za koje niko nije procesuiran, sraman za kosovsko društvo i predstavlja jasnu poruku Srbima da nisu poželjni na tim prostorima.
U intervjuu za "Novosti" Rakić je istakao da na svim sastancima sa relevantnim međunarodnim predstavnicima ukazuje na potrebu da se pojača bezbednost našeg naroda, ali od njih traži i da se jasno postave protiv ovakvog odnosa prema Srbima.
"Iskreno verujem da su napadi posledica nedostatka dijaloga, zapaljive retorike Prištine i nekažnjavanja odgovornih. Najefikasnije rešenje je veće prisustvo međunarodnih snaga Kfora i Euleksa u mešovitim sredinama", poručio je Rakić.
On je potvrdio da postoji strah kod Srba od novih upada specijalaca ROSU na Sever i ističe da svaki upad do zuba naoružanih specijalaca u čisto srpske sredine dovodi do nestabilnosti i tenzija koje podrivaju krhki mir na tim prostorima.
Stoga, traži da se sa takvim upadima prestane i da se problemi rešavaju pregovorima, a ne nasiljem.
Kao krivca za takvu situaciju, Rakić vidi međunarodnu zajednicu koja, kako kaže, ne nalazi način da ubedi Prištinu da ispoštuje obaveze i primeni dogovoreno na terenu, pre svega Zajednicu srpskih opština (ZSO).
Na pitanje da li bi ZSO mogla da izgleda drugačije od onoga što je dogovoreno u Briselu, Rakić ističe da takve predloge nije čuo ali da srpski narod neće pristati na manje od onog što je dogovoreno, i da to dobro znaju i u Prištini, i u Briselu.
Povodom poruka koje stižu iz Prištine da na KiM neće dozvoliti održavanje izbora koje raspisuje Beograd, Rakić je naglasio da još ima dovoljno vremena i da je potrebno da međunarodni predstavnici pošalju Prištini jasnu poruku da dozvoli OEBS-u organizaciju izbora, kao i do sada.
"Sve drugo nas vodi u neizvesnost, nestabilnost i produbljivanje jaza između Srba i Albanaca, a pre svega između Prištine i Severa. To smo jasno preneli svima i nadam se da nas neće naterati na reakciju", poručio je predsednik Srpske liste.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala