- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Britanska ministarka: Destabilizacija oko Ukrajine mogla bi trajati nedeljama

© REUTERS / MAXIM SHEMETOVMinistarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras
Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Destabilizacija oko Ukrajine mogla bi da se nastavi nedeljama, ako ne i mesecima, izjavila je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.
U članku za list „Telegraf“, šefica britanskog Forin ofisa dodala je da nema potrebe da se „pada u lažni osećaj sigurnosti“ nakon izveštaja ruske strane o povratku jednog broja jedinica u svoje stalne baze.

„Trenutno nema dokaza da Rusi povlače trupe sa graničnih područja pored Ukrajine, dok zapravo nagomilavanje snaga ne pokazuje znake smanjivanja. Ne treba da gajimo iluzije da bi Rusija mogla još više da odugovlači (proces) kao bezobrazan trik, kako bi nedelje, ako ne i mesece, trošila na destabilizaciju Ukrajine i podrivala jedinstvo Zapada. Ovo je provera naše snage“, istakla je ministarka.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Kako je ranije izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija ne stvara nikakve povode za konfliktnu situaciju oko Ukrajine. Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje mogućnost da histerija oko Ukrajine, koju raspiruje Zapad, ima za cilj da pokrije činjenicu da Kijev sabotira Minske sporazume o Donbasu.
Sa Zapada nastavljaju da stižu izjave da Rusija navodno sprema provokacije u Ukrajini, uprkos povratku ruskih trupa nakon vojnih vežbi u svoje matične baze. U ponedeljak se predsednik Rusije Vladimir Putin sastao sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, koji je saopštio da se „neke vežbe privode kraju, a neke će biti završene u najskorije vreme“. Portpraol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov, izjavio je u utorak da su Južni i Zapadni vojni okrug počeli da vraćaju trupe u svoje garnizone. Povlačenje vojske nakon vežbi je uobičajena praksa i tu nema nikakvih novina, rekao je ranije portparol Kremlja komentarišući pitanje novinara da li povlačenje trupa znači deeskalaciju situacije oko Ukrajine.
Britanski razarač Defender tokom incidenta na Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
RUSIJA
Moskva traži od Londona da dokaže da neće da izvrši napad na Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala