- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blinken predlaže Lavrovu novi sastanak, moguć samit lidera ključnih država

© AP Photo / Jonathan NackstrandAmerički državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Stokholmu
Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku u Stokholmu - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Američki državni sekretar Entoni Blinken predložio je ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu sastanak u Evropi naredne nedelje.

„Danas sam uputio ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu pismo sa predlogom da se sastanemo Evropi naredne nedelje kako bismo razgovarali o koracima koje možemo preduzeti u okviru regulisanja ove krize“, rekao je Blinken na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj realizaciji Minskih sporazuma.

On je istakao da Vašington predlaže i da se održi sastanak u okviru Saveta Rusija-NATO i Stalnog saveta OEBS-a.
Diplomatski kontakti koje SAD nude Rusiji mogli bi da budu uvertira za samit lidera ključnih zemalja na kojem bi se razgovaralo o deeskalaciji u Ukrajini i međusobnim brigama u oblasti bezbednosti, istakao je Blinken.
U govoru u SB UN, državni sekretar SAD ponovio je da se ruska vojska sprema za napad na Ukrajinu narednih dana.
"Rusija govori da povlači trupe. Mi ne vidimo da se to dešava. Naše informacije jasno govore da se te trupe, uključujući avione, brodove, spremaju za napad na Ukrajinu narednih dana", rekao je Blinken.
Međutim, po njegovim rečima, ako do napada ne dođe, SAD će to primiti sa olakšanje. On je pozvao rusko rukovodstvo da saopšti da nema nameru da napadne Ukrajinu, a zatim da povuče trupe sa ukrajinske granice i okrene se diplomatiji.
Inače, fraza da "Rusija može da napasti u narednim danima", ponavlja se iz dana u dan od strane zapadnih diplomata. Zvanična Moskva negira ove navode i poziva da se prestane sa širenjem straha i dezinformacija.
Američki predsednik Džo Bajden drži uvodni govor na virtuelnom „Samitu za demokratiju“ u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
RUSIJA
Bajden: Rusija može napasti Ukrajinu „u narednih nekoliko dana“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala