- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Alkaras“ najbolji film na Berlinalu: Zlatni medved porodici koja se uprkos svemu bavi poljoprivredom

© Flickr / sebasoNa festivalu se godišnje prikaže do 400 filmova, a njih oko 20 se nalazi u takmičarskom programu za Zlatnog i Srebrnog medveda.
Na festivalu se godišnje prikaže do 400 filmova, a njih oko 20 se nalazi u takmičarskom programu za Zlatnog i Srebrnog medveda. - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2022
Pratite nas
Film „Alkaras“, španske rediteljke Karle Simon, o borbi jedne katalonske porodice uzgajivača breskvi, dobitnik je Zlatnog medveda za najbolji film na Berlinskom filmskom festivalu.
Odluku da između 18 filmova nagradi delo rediteljke Karle Simon doneo je žiri na čelu sa američkim rediteljm M. Najtom Šjamalanom, prenosi AP.
„Ovu nagradu posvećujem onima koji se usprkos svim nedaćama bave poljoprivredom“, rekla je španska rediteljka nakon uručenja nagrade.
Film „Alkaras“ govori o španskoj porodici uzgajivača bresaka koja se bori protiv rušenja njihove plantaže za potrebe proizvodnje solarne energije.
Žiri je obrazložio da je film nagrađen zbog izvanrednih glumačkih ostvarenja, od dece glumaca do glumaca u 80-im godinama, zbog prikaza nežnosti i komičnih scena u porodici i njenoj borbi, kao i zbog „izdaje naše povezanosti i zavisnosti od zemlje oko nas“.
Srebrnim medvedom za naboljeg reditelja proglašena je Kler Deni za film „Both Sides of the Blade“ sa Žilijet Binoš u glavnoj ulozi. Veliku nagradu žirija dobio je južnokorejski reditelj Hong Sangsu za film „The Novelists Film“, a nagradu žirija dobio je meksički film „Robe of Gems“ rediteljke Natali Lopez Galjardo.
Nagradu Srebrni medved u kategoriji za najbolju glavnu glumicu dobila je Meltem Kaptan za ulogu u filmu „Rabiye Kurnaz Vs George W Bush“.
Nagrada od 40.000 evra za najbolji dokumentarac pripala je filmu „Mjanmarski dnevnici“, koji prikazuje ustanak protiv državnog udara u Mjanmaru 2021. godine.
Na 72. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu, koji je počeo 10. februara, i koji se održava uz ograničeno prisustvo publike i stroge epidemiološke mere, prikazano je 256 filmova iz 69 zemalja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala