- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Stejt department: Rusija nastavlja da koncentriše snage na granici sa Ukrajinom

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Vašington ne primećuje znakove deeskalacije situacije oko Ukrajine, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs. On tvrdi da Rusija nastavlja da koncentriše trupe na granici.
„Mi to (deeskalaciju) nismo primetili. U stvari, videli smo upravo suprotno: poslednjih nedelja, pa čak i dana na granici je više ruskih snaga, a ne manje“, rekao je diplomata.
On tvrdi da SAD primećuju „kako nove ruske snage pristižu na granicu sa Ukrajinom i zauzimaju položaje koji im omogućavaju da u svakom momentu budu uključene u ničim izazvanu invaziju“.
Kako je istakao, takva situacija „izaziva ozbiljnu zabrinutost“. Prajs je dodao da SAD „čine sve što mogu da pronađu mirno rešenje krize“.
Oglasio se i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je takođe rekao da ne primećuje povlačenje ruskih snaga sa granice sa Ukrajinom.
„Situaciju kontroliše naša vojska. Sada ne vidimo promene, primećujemo veliko gomilanje snaga koje se ne menja poslednjih nedelja, primećujemo neke manje rotacije. Ne bih trenutno nazvao te rotacije povlačenjem ruskih snaga“, rekao je Zelenski, istakavši da su diplomatski napori Kijeva i međunarodnih partnera dali svoj rezultat, ali je zasad rano govoriti o deeskalaciji situaciji od strane Rusije.
On nije isključio mogućnost da pojedini lideri pokušavaju da se dogovore sa Rusijom iza leđa Ukrajine, ali je istakao da većina svetskih lidera podržava stav Kijeva, te da se sve odluke o Ukrajini ipak donose u Ukrajini.
Histerija oko navodnih planova Rusije da napadne Ukrajinu traje već nedeljama, iako je Moskva više puta demantovala da ima takve namere. Zapad je objavio čak i datum i čas napada. Komentarišući navodnu invaziju, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da će 15. februar 2022. „ući u istoriju kao dan kada je zapadna ratna propaganda propala“, dodajući da je Zapad „osramoćen i uništen bez ijednog pucnja“.
Američki predsednik Džo Bajden drži uvodni govor na virtuelnom „Samitu za demokratiju“ u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
RUSIJA
Bajdenova taktika: Rusi, niste naši neprijatelji, ali ćemo i dalje ratovati s vama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala