Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sputnjik saznaje: Petar Veliki dobija bistu u Sremskim Karlovcima

CC BY-SA 4.0 / Filip Popović / Karlovačka gimnazija
Karlovačka gimnazija - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Rusija i Srbija razmatraju ideju da se u Sremskim Karlovcima podigne bista ruskom caru Petru Velikom, čija je podrška utrla put radu čuvene Karlovačke gimnazije, najstarije u Srbiji, rekao je za Sputnjik rukovodilac Ruske federalne agencije „Rossotrudničestvo“ Evgenije Primakov posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Petar Veliki je 1724. godine potpisao ukaz o slanju ruskih učitelja u Srbiju. Taj ukaz je već sledeće godine, posle njegove smrti, ispunila njegova udovica Katarina“, podsetio je Primakov.
Ruski učitelj i sinodski prevodilac Maksim Suvorov i njegov brat Petar, zajedno sa 400 bukvara, 70 slovenskih gramatika i 10 trojezičnih rečnika stigli su u Srbiju i svojim radom utrli put za osnivanje prve gimnazije, koja je, usled teških okolnosti, počela da radi tek 1791. godine.
Direktor „Rossotrudničestva“ je istakao da je na sastanku s predsednikom Srbije izrazio veliku zahvalnost Rusije za rad na učvršćivanju odnosa dveju zemalja, uključujući i humanitarnu sferu kojom se bavi Ruska federalna agencija.
„Predsednik je posebno zainteresovan za obnovu Ruske crkve, u narodu poznate kao Crkva Rajevskog, koja se nalazi u Gornjem Adrovcu, kao i za izučavanje i podršku izučavanju ruskog jezika u Srbiji“, rekao je Evgenije Primakov.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDirektor Rossotrudničestva Evgenije Primakov
Direktor Rossotrudničestva Evgenije Primakov - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Direktor Rossotrudničestva Evgenije Primakov
On je dodao da je u planu i organizovanje velikog balkanskog festivala animacije u Srbiji, koji bi bio realizovan uz podršku ruskog studija Sojuz muljtfilm.

Rossotrudničestvo nastavlja da podržava obrazovanje Ukrajinaca

Primakov se kratko osvrnuo i na aktuelnu krizu u Ukrajini. Kako je rekao, agencija kojom rukovodi bavi se kulturnim i humanitarnim vezama među narodima i, bez obzira na to što je njegovo predstavništvo u Ukrajini zatvoreno ukazom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, nastavlja da podržava obrazovanje mladih Ukrajinaca u Rusiji.
„Mnogi Ukrajinci i dalje odlaze u Rusiju na studije, a njihovo obrazovanje se plaća iz ruskog budžeta, u skladu s kvotama koje je odredila Vlada Ruske Federacije, bez obzira na to da li dolaze iz delova Ukrajine koji su pod vlašću kijevskog režima, ili iz DRN i LRN. Taj rad će svakako biti nastavljen“, rekao je Primakov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala