- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Iz Rusije, preko Amerike, do Srbije – Samson otkrio svoju netipičnu priču za Sputnjik

© Foto : ABA liga - Mega Mocart - Ivica VeselinovNikola Jokić i Samson Ružencev - Mega Mocart
Nikola Jokić i Samson Ružencev - Mega Mocart - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Talentovani ruski košarkaš Samson Ružencev počeo je da gradi profesionalnu karijeru u Srbiji, u ekipi Mega Mocart, a za Sputnjik je govorio o svom dosada netipičnom putu koji ga je vodio iz Rusije, preko Amerike, pa sve do Beograda.
Ružencev, koji je rođen u Moskvi 2001. godine, izabrao je nekrakterističan put za talentovane ruske košarkaše, pošto je sa već petnaest godina napustio domovinu i otišao u Sjedinjene Američke Države.
Plan je bio jasan: Nastavak školovanja u Americi, kao i igranje košarke, i zatim potencijalan izlazak na NBA draft i ostvarenje sna većini mladih košarkaša u Evropi – igranje u najjačoj ligi na planeti.
U srednjoj školi, uz odlične ocene, bio je sjajan na terenu, kao senior je beležio oko 19 poena i šest skokova, i posle toga usledila je stepenica iznad - koledž.
© Foto : ABA liga - Budućnusto VOLISamson Ružencev u duelu protiv Džastina Kobsa - Budućnost - Mega
Samson Ružencev u duelu protiv Džastina Kobsa - Budućnost - Mega - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Samson Ružencev u duelu protiv Džastina Kobsa - Budućnost - Mega
Na Univerzitetu Florida stvari se nisu najbolje odvijale, kao „frešmen“ nije provodio mnogo minuta na terenu i tu je na scenu stupio srpski izvoznik talenata - Mega Mocart.
Uspostavljen je kontakt, za odlazak u NBA, posle koledža, Mega je najbolja destinacija i dve strane su se brzo dogovorile, čime je Ružencev postao jedini Rus u ABA ligi.
„Očekivanja su mi bila velika kada sam potpisao ugovor, mislio sam da mogu odmah da dam doprinos igri ekipe, ali takođe sam znao da se radi o drugačijem stilu košarke, drugačijem na ono što sam navikao u prethodne četiri godine“, rekao je Samson na početku razgovora za Sputnjik.
„Znao sam da će biti potrebno vreme da se adaptiram, ali sam isto tako znao da mogu da pomognem ekipi“, dodao je.
Mega, kao i prethodne sezone, pruža jako dobre partije, sa najmlađim timom u regionu nalazi se u plej-of borbi i Ružencev ističe da je zadovoljan učinjenim.
Sviđa mi se u Megi, uslovi su sjajni, stručni štab… svi su posvećeni onome što rade. Naš cilj je da svi napredujemo iz dana u dan, a to se vidi i na utakmicama. Srećan sam kako sve za sada odvija.“
Samson je odrastao u Mitišiju, predgrađu Moskve, potom je četiri godine proveo u Americi i put ga je sada doveo do Beograda.
Drugačiji je život ovde u Beogradu, ali zaista uživam. Prilično je miran grad, tip sam osobe koja ne voli mnogo da izlazi, zato je savršen grad da se fokusiram na ono što mi je najvažnije, a to je košarka. Zato mi se i sviđa“, kaže Samson.
Ružencev je debitovao u ABA ligi u šestom kolu protiv Crvene zvezde, a najbolju partiju odigrao je u velikoj pobedi Mege nad Partizanom.
© Foto : ABA liga - Mega Mocart - Ivica VeselinovLuka Cerovina i Samson Ružencev - Mega Mocart
Luka Cerovina i Samson Ružencev - Mega Mocart - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Luka Cerovina i Samson Ružencev - Mega Mocart
Sa tek napunjenih 20 godina, Ružencev je kažnjavao svaku grešku odbrane Partizana i utakmicu je na kraju završio sa 20 poena, sedam skokova i dve asistencija - indeks 22.
U poslednjem meču pred Kup Radivoja Koraća, u Podgorici protiv Budućnosti, Samson je ostavio rekord sezone postigavši poen više u poređenju na susret sa crno-belima.
Partijama protiv kandidata za titulu u ABA ligi, talentovani Rus pokazao je da je kadar za velika dela, ali i da mora da poradi na konstantnosti.
„Takve utakmice pomažu mnogo za samopouzdanje. To su jedni od najboljih timova u ligi i nadam se će mi takve partije pomoći da budem što konstantniji, što je veliki cilj“, kratak je Samson.
Megu u četvrtak očekuje, u 21 sat, očekuje utakmica protiv Zlatibora u četvrtfinalu Kupa Koraća.
Partizan i Crvena zvezda su favoriti. Mi ćemo ići utakmicu po utakmicu i videćemo gde će nas to odvesti. Naravno da bi voleli da osvojimo, ali polako, korak po korak.“
Posle kratkog osvrta na tekuću sezonu, razgovor je krenuo u pravcu prošlosti, odrastanja u Mitišiju, odlasku u Ameriku...
Njegov otac takođe je igrao košarku u mladosti i zanimljivo da to Samson nije znao, te kada je počeo da trenira, sa 11 godina, otac mu je dosta pomogao da još više zavoli sport.
„Počeo sam da treniram košarku sa 11 godina. Sve je bilo spontano, na fizičkom vaspitanju je bila selekcija i ja sam se prijavio za košarku. Od tog trenutka sam se zaljubio i ta ljubav i dalje traje.“
Sa petnaest godina malo toga znate o životu, i dalje jedva čekate letnji raspust da pustite „mozak na ispašu“, ali Samson je odabrao drugačiji put - put kojim se ređe ide.
„Bilo je teško, imao sam samo 15 godina, ostavio sam sve i otišao sam. Gotovo da nisam znao engleski jezik, malo sam znao o Americi… Uvek mi je bio cilj da igram u NBA, podneo sam žrtvu i za sada ide sve dobro. Mnogo sam naučio tamo, izgradio se kao košarkaš i osoba“, rekao je Samson.
„Kulturološka razlika je velika, normalno da je drugačiji, to je potpuno drugi kraj sveta. Izdvojio bih mentalitet ljudi, potpuno je drugačiji od ruskog“, rekao je Samson, zastao, i zamolio da nastavimo dalje sa intervjuom.
Ubrzo smo ga vratili na pitanje o razlikama između Amerike i Rusije, upitavši da ga li je imao neko loše iskustvo, s obzirom da dolazi sa drugog kraja sveta.
„Nisam imao loše iskustvo, ali drugačije je sve. Petnaest godina proveo sam u Rusiji i kultura je potpuno drugačija, potom sam se preselio u Ameriku i ne možete tek tako da se promenite. Vi ste to što jeste. Osećate se malo drugačije, činjenica je, ali tako je kako je. Širom sveta ljudi su drugačiji i što se pre naviknete, to je bolje“, rekao je Samson.
Glavni razlog odlaska Ruženceva u Ameriku jeste NBA i izlazak na NBA draft, a kako je Mega klub koji je iznedrio veliki broj košarkaša koji su izabrani na Draftu, onda je ovo savršen spoj.
„Veoma je važno izaći u pravom trenutku, ali trenutno o tome ne mislim mnogo. Fokusiran sam na sezonu i misli su mi usredsređene samo na Megu. Videćemo kako će se sve odvijati“, rekao je Ružencev, te je pitanje da li će ove godine izaći na Draft.
Kratko smo se dotakli i Samsonovih idola, i izdvajaju se tri košarkaša, dva Rusa (Aleksej Šved, Andrej Kiriljenko) i Amerikanac (Lebron Džejms).
„Sigurno najveći idol mi je Aleksej Šved. Volim način na koji igra, igrao je u NBA, dosta sam se ugledao na njega. Isto tako Lebron Džejms. Kada sam počeo da treniram košarku, Lebron je prešao iz Klivlenda u Majami. To je era kada sam počeo da gledam NBA i Lebron mu je bio jedan od idola kada sam bio dete. Ne smem zaboraviti ni Kiriljenka, bio je na Ol-star utakmici, jedan od najboljih defanzivaca svih vremena.“
Ružencev još čeka na debi u seniorskom timu Rusije koji sa klupe predvodi srpski trener Zoran Lukić.
Imao sam šansu da pričam sa selektorom, rekao mi je da prati moje partije, da samo tako nastavim i nadam se da ću uskoro dobiti poziv. I tu se radi o tajmingu, ali i to će doći. Selektor je veoma pozitivan kada je reč o budućnosti i tu smo na istoj lestvici“, kazao je Ružencev.
Za kraj razgovora poželili smo sreću Ružencevu u nastavku karijere i pitali smo ga na kom polju bi najviše voleo da napreduje u budućnosti.
„Mislim da najviše prostora za napredak imam u kreiranju, kako za druge, tako i za sebe. Takođe i odbrana, nije da sam loše defanzivac, ali moram da poradim na boljem čitanju igre, kretanju…“, zaključio je ruski košarkaš.
„Dobre igre su važne, ali mnogi su igrali sjajno...“ – momak iz Beograda postaje ikona u Minhenu
Bivša Jugoslavija će ga zapamtiti, a on pamti kako mu je Nikola pomogao u Americi
Gudurić otkriva za Sputnjik – šta želi Željko, a šta želi Amerika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala