- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski bezbednjak otkriva koliko Pentagon troši na vojne baze u inostranstvu

CC BY 2.0 / US Embassy Kabul Afghanistan / Naturalization CeremonyAmerički vojnik sa zastavicom SAD
Američki vojnik sa zastavicom SAD - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Pentagon godišnje troši oko 25 milijardi dolara na održavanje do 900 američkih vojnih objekata u 58 zemalja sveta, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Mihail Popov.
„Oružane snage SAD trenutno imaju na raspolaganju do 900 vojnih objekata u 58 stranih zemalja. Najvažniji od njih su objekti vojnih pomorskih baza, vazduhoplovnih baza i aerodroma za stalno baziranje avijacije Ratnog vazduhoplovstva i Ratne mornarice, kao i mesta za raspoređivanje kopnene vojske i marinaca. Troškovi njihovog održavanja su oko 25 milijardi dolara godišnje“, rekao je Popov u intervjuu za „Rusku gazetu“.
Kako je istakao, Pentagon je rasporedio i stalno unapređuje sistem naprednog baziranja američkih trupa, najveći u svetu po obimu, sastavu uključenih snaga i sredstava, kao i po troškovima održavanja.
„U cilju osiguravanja brzog gomilanja trupa na teritoriji savezničkih stranih država, između ostalog i u blizini ruske granice, stvorene su zalihe materijalno-tehničke opreme i neophodna infrastruktura za prijem formacija i jedinica za pojačanje“, objasnio je Popov.
Takođe je dodao da Pentagon od 2014. godine realizuje antiruski program „Obuzdavanje agresije u Evropi“ na koji se godišnje iz američkog vojnog budžeta izdvaja četiri do pet milijardi dolara.
„Obratite pažnju na naziv tog programa u koji je utkan značajan informativno-propagandni smisao, usmeren na formiranje slike 'SAD – mirotvorca'“, precizirao je zamenik.
On je dodao da je Rusija primorana da reaguje na te pretnje, što zahteva finansijske i materijalne resurse.
Popov je poručio da „zapadni lideri treba da shvate da im Rusija nije neprijatelj, da je sa Rusijom bolje biti prijatelj i trgovati, ali to treba da bude pošteno, ravnopravno i sa uzajamnim poštovanjem“.
Podsetimo, američki predsednik Džo Bajden dao je zeleno svetlo Pentagonu da rasporedi dodatne snage u istočnoj Evropi kao dokaz „podrške saveznicima u NATO-u koji se osećaju ugroženo zbog ruskih vojnih poteza u blizini Ukrajine“.
Pripadnici „braon beretki“ (SFAB) - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2021
Jedinica o kojoj se ćuti: Amerikanci sa Manjače kreću na Rusiju i Kinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala