- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija ogorčena zbog obnavljanja kuće nacističkog kolaboranta u Kosovskoj Mitrovici: To je izrugivanje

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Ruske vlasti su ogorčene zbog učešća Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u projektu rekonstrukcije jednog od nacističkih kolaboracionista Džafera Deve, pokrenutog 2. februara u južnom delu Kosovske Mitrovice, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Kako je podsetila, Džafer Deva je bio predsednik opštine Kosovska Mitrovica, kasnije „nekakav ministar“ unutrašnjih poslova u profašističkoj Velikoj Albaniji, bio je jedan od osnivača SS divizije Skenderbeg. Takođe je naglasila da je „učestvovao je u progonima Srba, Jevreja, Roma i drugih ljudi koji nisu albanske nacionalnosti“.

„Cinizam i apsurdnost situacije povećava činjenica da se projekat realizovao u okviru inicijative EU 'Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije'. To je jednostavno izrugivanje“, konstatovala je Zaharova na konferenciji za štampu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju UNDP I EU od 8. februara obustavljena je realizacija restauracije kuće Džafera Deve, podsetila je ona.

„Računamo na to da strukture svetske organizacije, formirane nakon pobede nad nacizmom, nikada i ni pod kakvim okolnostima neće učestvovati u ovakvim provokativnim akcijama opravdavanja nacističkih zločinaca i menjanja istorije“, poručila je Zaharova.

Adolf Hitler - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
SRBIJA
Zašto je Hitlerov „odlikaš“ za Evropsku uniju postao simbol pomirenja na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala