- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Predstavljen „Danster“ - automobil ručno izrađen u Foči /video, foto/

© Foto : Facebook/Omladinski pokret Foča/PrintscreenPredstavljanje vozila danster u Foči
Predstavljanje vozila danster u Foči - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Radivoje Radović, tvorac i dizajner prvog fočanskog ručno izrađenog automobila „Danster“ predstavio je danas sugrađanima svoje unikatno vozilo.
Radivoje je automobil „Danster“, koga je nazvao po svojim sinovima Danilu i Stefanu, izradio u svojoj oskudno opremljenoj radionici, uz pomoć brusilice i aparata za varenje i od delova koje je sam napravio i oblikovao ili pozajmio od drugih vozila, na primer, motor i menjač od „be-em-ve-a“, a pogonski mehanizam od vojnog vozila.
„U radionici sam proveo skoro 1.400 radnih sati, potrošio 140 brusnih ploča, sedam do osam kilograma elektroda, 10 kilograma žice za CO2 aparat, 60 dužnih metara cevi isečenih u skoro 90 komada, a veliku moralnu i finansijsku pomoć sam imao od porodice, famije i prijatelja“, kaže Radivoje.
Vozilo je sklopljeno za dve godine, namenjeno je za terensku vožnju, a njegov vlasnik namerava i da ga registruje, nakon što prođe testiranja.
„Prvu test vožnju je imao 4. januara, od tada ga vozim skoro svakog dana i prezadovoljan sam ponašanjem na terenu“, kaže Radivoje i dodaje da se nada da je „na lep i pozitivan način ispromovisao svoj grad“.
On navodi i da je imao ponuda za poslove u inostranstvu, ali da ne želi nikad da napusti svoj grad, već da u njemu proizvodi ovakve vrste vozila, a u planu je električno vozilo.
Da će imati podršku potvrdio je i načelnik opštine Foča Milan Vukadinović,
„Čast mi je što promovišemo novi fočanski brend, remek delo Radivoja Radovića, vrednog, marljivog i porodičnog čoveka, a lokalna zajednica će nastaviti da podržava ovakve mlade ljude i Radivoja u njegovom sledećem poduhvatu, novom fočanskom električnom automobilu“, navodi Vukadinović, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala