- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Putin ne namerava da se obraća Amerikancima, to je nerazumno

© Sputnik / Mariя DevahinaSpaska kula moskovskog Kremlja i hram Vasilija Blaženog
Spaska kula moskovskog Kremlja i hram Vasilija Blaženog  - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin ne planira da uputi apel svetu i američkom narodu po analogiji sa obraćanjem američkog predsednika Džozefa Bajdena, izjavio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Predsednik stalno objašnjava celom svetu, a tokom protekle nedelje – nekoliko puta. Odgovarajući na pitanja, vrlo iscrpno je iznosio stav Rusije“, rekao je Peskov.

Govoreći o objašnjenjima Moskve „zašto Rusija ne napada Ukrajinu“, portparol je dodao da bi „bilo nerazumno objašnjavati celom svetu zašto Rusija ne radi ono što od nje informativno zahtevaju SAD i evropske zemlje“.

Na primedbu novinara da li bi Putinov odgovor Amerikancima bio svrsishodan, Peskov je u šali odgovorio: „O čemu – pozivu da se ne napada Kanada?“

Pretnje kao mantre

Komentarišući govor američkog predsednika, u kojem je naveo da Rusi nisu neprijatelji, Peskov je rekao da on samo može da se pozdravi, ali bi u Rusiji voleli da takve govore čuju bez pretnji.
„U tome nema ničeg za osudu. Verovatno možemo pozdraviti šta predsednik Sjedinjenih Američkih Država, jedne od najvećih zemalja sveta, jedne od najmoćnijih država, misli o ruskom narodu“, rekao je Peskov. Kako je naveo, to Rusima može samo da imponuje.
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
SVET
Bajden obećava da neće postavljati rakete u Ukrajini, ali i dalje najavljuje rat
„Ali mi radije ne bismo slušali razne pretnji o tome šta će nam se desiti ako uradimo tamo nešto što mi ne nameravamo da uradimo“, konstatovao je portparol.
Prema njegovim rečima, te pretnje zvuče kao mantre.
„Već su prilično dosadile. Kada bismo slušali apele bez pretnji, to bi ona, verovatno, ruskom narodu mnogo više imponovalo“, dodao je Peskov.
„I naravno, taj govor bi još više imponovao kada bi se američki predsednik obratio i ukrajinskom narodu i pozvao ukrajinski narod da nikada ne puca jedan na drugog. To bi bilo veoma dobro“, zaključio je Peskov.
U utorak je američki predsednik Džozef Bajden izjavio da SAD ne smatraju Rusiju svojim neprijateljem. „Mi ne želimo da destabilizujemo Rusiju. Građani Rusije – vi niste naši neprijatelji“, rekao je Bajden.

Ostaju pretnje od napada na Donbas

Kremlj je ocenio da postoji visok nivo opasnosti od napada ukrajinskih snaga na samoproglašene republike Donbasa.
Upitan da li se takva pretnja, prema ocenama Kremlja, poslednjih nedelja smanjuje, Peskov je odgovorio odrično: „Ne“.

O napadu na Ukrajinu

Peskov je objasnio i da u Kremlju ni na koji način ne koriguju svoj rad zbog izveštaja zapadnih medija o „invaziji“, a prošla noć je protekla kao i obično.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
RUSIJA
Peskov savetuje Ukrajince: Navijte budilnike da ne prespavate „invaziju“ Rusije
„Na osnovu izveštaja zapadne štampe, posebno u poslednje vreme, o poznatoj temi, ne korigujemo rad. Noć je protekla kao i obično. Očekivano. Spavali smo mirno. Ujutro smo radni dan započeli takođe mirno i radno“, odgovorio je on na pitanje novinara da li noćas nekako korigovan rad predsedničke administracije zbog vesti koje šire zapadni mediji.
Na pitanje da li je bilo kontakata sa stranim državama noćas ili jutros, Peskov je rekao: „Noću obično ne kontaktiramo sa stranim državama“.
Histerija oko navodnih planova Rusije da napadne Ukrajinu traje već nedeljama. Iako je Moskva više puta demantovala da ima takve namere, zapadni mediji i političari ne prestaju da ponavljaju istu mantru. Štaviše, traže da Rusija povuče trupe koje izvode vojne vežbe na sopstvenoj teritoriji. Čak su i ukrajinski zvaničnici više puta saopštavali da nemaju informacije da Rusija sprema napad na njihovu zemlju.
Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
RUSIJA
Savet iz Moskve: Učesnici u histeriji o „ruskoj invaziji“ neka posete lekara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala