Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eskobar: SAD su za ZSO, ali da se ne ugroze institucije u Prištini

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
SAD podržavaju formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, ali ne na način da ona bude slična Republici Srpskoj u BiH, ili da ugrožava suverenitet i funkcionisanje institucija u Prištini, izjavio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, prenela je prištinska ''''Koha ditore''''.
U govoru pred Komitetom za spoljne poslove Senata SAD, Eskobar je rekao da bi Priština trebalo da razmotri moguće modele SZO koji ne bi ugrozili njen suverenitet.

"Mi podržavamo formiranje ZSO iz mnogo razloga. Početni sporazum o tome je postignut, a kosovski ustavni sud je proglasio da su neke njegove tačke neustavne, ali da sama ZSO nije neustavna. Tokom dijaloga, na Srbiji i Kosovu je da utvrde kako bi ta zajednica mogla da izgleda", kazao je on, navodi ''Koha''.

Eskobar je dodao da vlada u Prištini treba da razmotri one modele ZSO koji ne bi ugrozili funkcionisanje njenih institucija, a na način da bi omogućili kosovskim Srbima da i dalje imaju veće benefite i obrazovanje na srpskom jeziku.

"Cilj dijaloga je da unaprede situaciju na Kosovu i da dovede do uzajamnog priznavanja i normalizacije odnosa, što sada nemamo. Dijalog je najbolji mehanizam za to i on može otkloniti razlike", dodao je Eskobar, prenela je ''Koha''.

Potreban sveobuhvatan sporazum za evropsku budućnost

Snažno podržavamo dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, uz podršku Evropske unije, izjavio je Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan na slušanju u Potkomitetu za spoljne poslove američkog Senata.
Dijalog je forum u kome obe strane, kao jednake, moraju da rade na rešavanju svojih razlika i pronalaženju sveobuhvatnog sporazuma, koji je obema zemljama potreban za njihovu evropsku budućnost, izjavio je Gabrijel Eskobar.
"Verujemo da ovaj napor treba da bude usredsređen na uzajamno priznavanje", dodao je Eskobar.
Tema slušanja u Potkomitetu bila je "Zapadni Balkan: Podrška miru i prosperitetu", a Eskobar je započeo svoje izlaganje konstatacijom da potreba za dijalogom, kompromisom i reformama važi za čitav region.
"Sjedinjene Američke Države nastavljaju da rade sa našim partnerima iz EU na unapređenju evropskih integracija za sve zemlje u regionu. Istovremeno, našim partnerima iz EU ističemo važnost da se vrata Evrope drže otvorena, jer je to najvažniji podsticaj za stvaranje političke volje za ključne, ali ponekad i teške reforme", naveo je Eskobar.
On je rekao i da se nastavlja sa naglašavanjem potrebe da lista ambasadora SAD na Zapadnom Balkanu bude potpuno potvrđena, pre svega kandidat za Srbiju, koji još uvek čeka potpunu potvrdu Senata, prenosi Kosovo onlajn.
"Nastaviću da radim sa Kongresom na ovim naporima", poručio je Eskobar.
Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala