- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Na kolašinskom skijalištu namještali olimpijske norme za Peking?

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICAlpsko skijanja u Kolašinu - Jamajkanac Bendžanim Aleksandar
Alpsko skijanja u Kolašinu - Jamajkanac Bendžanim Aleksandar - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Zbog ozbiljne sumnje da je skijaška trka u Kolašinu krajem decembra namještena i da su rezultati lažirani kako bi se jedan broj takmičara plasirao na Zimske olimpijske igre Crna Gora je u fokusu svjestkih medija.
Listovi „Vašington post“ i „La Republika“ donose priče da je trka u Crnoj Gori pod istragom Međunarodne skijaške federacije.
Iz Skijaškog saveza Crne Gore tvrde da su bili samo tehnički organizator trke, a predsjednica skupštine saveza Vesna Medenica kaže da nema ništa sporno.
Prilog o sumnjivoj trci u Kolašinu emitovan je sinoć u emisiji „Gledajmo se“ na TVCG. Italijanska „La Republika“ piše da je krajem godine umjesto širenja olimpijskog duha i porodice tokom trke u Kolašinu došlo do ozbiljnih prevara, čak i sa kriminalnim prizvukom.
Rimski list donosi i intervju sa trenerom jednog maloljetnog skijaša, koji je pristao da govori samo uz uslov da ostane anoniman. On tvrdi da je njegov takmičar tokom nastupa u Kolašinu dobijao ozbiljne prijetnje da mora da „uspori, jer su ovdje došli sportisti koji žele da idu na Zimske olimpijske igre“.
© AFP 2023 / SAVO PRELEVICAlpski skijaš sa Jamajke - Bendžamin Aleksandar
Alpski skijaš sa Jamajke - Bendžamin Aleksandar - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Alpski skijaš sa Jamajke - Bendžamin Aleksandar
Vijest je izazvala pravu pometnju u sportskoj javnosti Crne Gore, a otkrilo se da su neki do tada nepoznati takmičari iz zemalja kao što su Jamajka ili Saudijska Arabija toliko zasijali u Kolašinu da su se uspjeli dočepati i olimpijske norme.
Pritom, ostalo je nejasno zašto organizatori nisu obavijestili većinu medija o održavanju trke.
Iz međunarodne skijaške federacije su potvrdili da je istraga u toku.
„Imajte na umu da FIS neće komentarisati detalje istrage, uključujući uključene trke i sportiste, dok se ne završi. FIS je obavijestio MOK da su rezultati nekih kvalifikacionih takmičenja u alpskom skijanju za Zimske olimpijske igre u Pekingu, koji su održani pod nadležnošću FIS-a – pod istragom. Ova istraga FIS-a mogla bi da dovede do promjene kvalifikacione liste za neke kvalifikovane sportiste za Peking 2022. i ne bi mogla da bude završena prije isteka roka za prijavu učešća u Pekingu 2022. Kako ne bi prejudicirao ishod istrage FIS je zatražio od MOK-a da poveća kvotu za alpsko skijanje za četiri. U interesu svih zainteresovanih sportista, MOK je prihvatio zahtjev FIS-a i dodijelio četiri dodatna kvotna mjesta u alpskom skijanju“, rekli su iz FIS-a.
Predsjednik Skijaškog saveza Crne Gore Rajko Kosić kazao da su iznenađeni istragom, iako su predstavnici međunarodne federacije potvrdili da je ona u toku.
© AFP 2023 / SAVO PRELEVICDetalj sa sumnjivog takmičenja u Kolašinu krajem 2021. godine
Detalj sa sumnjivog takmičenja u Kolašinu krajem 2021. godine - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Detalj sa sumnjivog takmičenja u Kolašinu krajem 2021. godine
Najviše pažnje zbog učešća na kolašinskoj trci su izazvali budući olimpijci - skijaš Benjamin Aleksander iz Jamajke, indijski skijaš Arif Kan i takmičar iz Saudijske Arabije Fajuk Abdi.
Aleksander je bivši londonski di-džej, koji godinama pokušava da se plasira na olimpijske igre. Čak i površan pogled na njegove nastupe pokazuje da se radi o takmičaru prilično siromašnih skijaških kvaliteta.
Ništa se bolji utisak ne stiče ni kada se pogledaju indijski i saudijski takmičar Dok Vesna Medenica tvrdi da se radi o neargumentovanim tvrdnjama i da crnogorski Savez nije pod istragom međunarodne federacije, crnogorska inspekcija sporta najavljuje da će sve što se dešavalo krajem decembra u Kolašinu, detaljno provjeriti.
Glavni sportski inspektor Dalibor Đerić kazao je da će detaljno provjeriti o čemu se radi.
„Ako se utvrdi da ima elemenata za sumnju da je počinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti o svemu će biti obaviješteno tužilaštvo“, rekao je Đerić. 
Iz Uprave za sport kažu da međunarodne konvencije predviđaju ozbiljne kazne ako se utvrdi da je bilo namještanja rezultata.
Direktor Uprave za sport Marko Begović kaže da nijesu imali formalnih obavještenja o ovoj slučaju od FIS.
„Očekujemo da savez i inspekcija sporta ispitaju slučaj“, kazao je Begović. 
U međuvremenu takmičari iz Jamajke, Saudijske Arabije i Indije su zabilježili prve nastupe na ZOI u Pekingu.
Kao što se moglo pretpostaviti, daleko od toga da su se i proslavili na veleslalomu. Njih trojica su završili na samom kraju od svih takmičara koji su završili trku.
Abdi je završio na 44. mjestu, Kan na 45. mjestu, a Aleksander je bio na 46. mjestu.
Posebno je bio upečatljiv Alesksanderov rezultat koji je za prvoplasiranim kasnio skoro 38 sekundi.
Nova bronza za ruski kros-kantri u Pekingu
Rusiji izmaklo zlato u dramatičnom finišu
Hokejaši Rusije u polufinalu, Slovačka šokirala SAD!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala