- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši predsednik Hondurasa uhapšen na zahtev SAD

© AP Photo / Jacquelyn MartinHuan Orlando Ernandez
Huan Orlando Ernandez - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Bivši predsednik Hondurasa Huan Orlando Ernandez uhapšen je na osnovu zahteva Sjedinjenih Američkih Država za izručenje i sa lisicama na rukama odveden je iz svoje kuće, samo nekoliko nedelja nakon što je napustio funkciju.
U prenosu na državnoj televiziji, moglo se videti kako policajci odvode Ernandeza koji nosi pancir i lance između lisica na rukama i člancima nogu u obližnju bazu specijalnih snaga.
Zatim je bivši predsednik prikazan kako sedi za stolom dok ga lekari pregledaju pred kamerama, prenosi Rojters.
Do hapšenja bivšeg desničarskog predsednika došlo je nakon što je Vrhovni sud Hondurasa naredio njegovo hapšenje na osnovu američkog zahteva za izručenje po optužbom za trgovinu drogom i oružjem.
Dok se čekala odluka suda, oko 100 policajaca opkolilo je Ernandezovu kuću, a on je izjavio da je spreman da sarađuje sa policijom.
Samo nekoliko sati nakon što je 27. januara napustio funkciju, Ernandez se pridružio Centralnoameričkom parlamentu, regionalnom telu u šest zemalja koje svojim članovima daje imunitet od krivičnog gonjenja.
Imunitet koji daje ovo telo, a koje čine izabrani zvaničnici, kao i bivši predsednici i potpredsednici, može biti ukinut ili suspendovan na zahtev matične zemlje člana.
SAD su ranije stavile Ernandeza na crnu listu, a američki državni sekretar Entoni Blinken je ovog meseca izjavio da postoje verodostojni izveštaji da je on „uključen u značajnu korupciju, čineći ili omogućavajući dela korupcije i trgovine narkoticima“, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala