- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Beloruski ministar: Rat ne odgovara ni Minsku, ni Moskvi, ni Kijevu

CC BY-SA 2.0 / Dennis Jarvis / Belarus_3896 - DomesPloщadь Nezavisimosti v Minske, Belorussiя
Ploщadь Nezavisimosti v Minske, Belorussiя - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Ni Moskvi, ni Minsku, ni Kijevu ne odgovaraju vojne akcije u regionu, rekao je šef beloruske diplomatije Vladimir Makej. Histerija se diže sa druge strane okeana, dodao je on.

„Ne verujem da bi bilo koje aktivnosti koje bi dovele do rata ikome bile od koristi. Uveren sam da to ne odgovara ni Moskvi, ni Kijevu ni Minsku. Ne želimo ni Hladni rat, ni sakncioni ni bilo kakav drugi rat u regionu. Ne želimo da ratujemo nego da trgujemo sa svima“, rekao je Makej i dodao da možda to ide u prilog onima koji su „veoma daleko odavde“ i da odatle i potiče dizanje tenzija.

Kako je istakao, histerija oko Ukrajine se diže veštačkim putem a osnovni cilj je da se umanji uticaj Rusije u regionu.
Najavio je i susret predsednika Rusije i Belorusije toko ove nedelje na kojem će se razgovarati o bezbednosti i suprotstavljanju zapadnim sankcijama.
Beloruski ministar je rekao i da je Minsk uverio Kijev da niko nema nameru da ih napada i da belorusko-ruske vojne vežbe ne znače agresivne aktivnosti.

„Pitanja su razmatrana u pozitivnoj atmosferi, obe strane su uspele da dosta toga razjasne. Mi smo jasno stavili do znanja da niko ne planira da ih napadne i da ono što se dešava na belorusko-ukrajinskoj granici – a mislim na vojne vežbe Savezne države - ne znači da neko namerava da izvede agresiju protiv susedne države“, rekao je Makej novinarima.
O situaciji na granici juče su telefonom razgovarali ministri odbrane Ukrajine i Belorusije, a prema mišljenju Makeja taj razgovor je doprineo da se smanji nivo napetosti.
„Nijedan ruski vojnik i nijedna jedinica vojne tehnike neće ostati u Belorusiji posle završetka vežbi“, naglasio je ministar i podsetio da su manevri planirani i osnovani imajući u vidu aktivnosti NATO u blizini granica Rusije i Belorusije.
Broj vojnika i vojne tehnike na maneverima ne prevazilazi parametre određene Bečkim dokumentom, dodao je on.

Odnosi Belorusije i Zapada

Makej je rekao i da se sankcioni pritisak Zapada na Belorusiju pojačao i da se preduzimaju pokušaji da se zemlja ekonomski uguši.
„Ciljevi Zapada odavno nisu maskirani, njima je potrebno da destabilizuju društveno-političku situaciju, uguše privredu i izazovu pad životnog standarda najvećeg dela stanovništva, a onda bi građani navodno morali da svrgnu vlast. Ti pokušaji su doživeli krah“, rekao je Makej.
Dodao je i da je Belorusija predložila da zemljama-članicama OEBS da razmotre upućivanje posmatrača na referendum o izmenama Ustava 27. februara ali su oni to odbili.
Tvrditi da je predsednik države Aleksandar Lukašenko isključivi krivac za pogoršanje odnosa Minska sa Zapadom nemaju osnova, istakao je Makej i dodao da je problem u tome što zapadne zemlje na neadekvatan način procenjuju ono što se dešava u Belorusiji i oko nje.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
RUSIJA
Lukašenko: Zapad hoće da pokrene sukob u Ukrajini kako bi ratovao tuđim rukama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala