- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Arhitektonsko čudo na Dardanelima: Most koji spaja Evropu i Aziju /video/

© Foto : Youtube/Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri - GİSBİR/PrintscreenMost 1915 Čanakale između Evrope i Azije
Most 1915 Čanakale između Evrope i Azije - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Velelepni viseći most „1915 Čanakale“, koji spaja Evropu i Aziju preko Dardanela, biće službeno otvoren 26. februara., pet godina nakon što je kamen temeljac položio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.
Osim što spaja dva kontinenta, most preko Dardanela izdvaja i najduži raspon na svetu, koji se između dva glavna pilona (visoka 318 metara) proteže do dužine od čak 2.023 metara.
To je 32 metra duže od još uvek aktuelnog rekordera, visećeg mosta Akaši Kaikyo u Japanu.
Ukupno će most biti dug 3.563 metra, a s prilaznim vijaduktima 4.608 metara. Predviđeno je da ima tri vozne trake u svakom smeru.
Inače, dužina glavnog raspona od 2.023 metra u sebi ima dosta simbolike, budući da predstavlja godinu u kojoj će se slaviti 100. godišnjica Republike Turske, koju je utemeljio Mustafa Kemal Ataturk.
Simbolika tu ne staje. Sam naziv mosta, „1915 Čanakale“, odaje počast bici za Galipolje iz Prvog svetskog rata u kojoj je turska vojska porazila oružane snage sila Antante, uglavnom iz tadašnjeg Britanskog carstva.
„Doći će naši partneri iz Južne Koreje, doći će premijer, a čekamo samo datum od predsednika Erdogana“, rekao je Ebru Ezdemir, šef uprave kompanije „Limak“ koja gradi most, prenose turski mediji.
On je objasnio i da je trošak projekta s predviđenih 2,8 milijardi evra porastao na 3,1 milijardu evra zbog poremećaja koje je izazvala pandemija virusa korona i dodao da će mostarina verovatno iznositi 15 evra.
Osim mosta gradi se i 85 kilometara deonice auto-puta, od toga 75 kilometara na evropskoj strani i 10 kilometara na azijskoj strani.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala