Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Amerika poziva Srbiju da potraži alternativu ruskom gasu

© AP Photo / Darko VojinovicJužni tok
Južni tok - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
Pratite nas
Američke vlasti pozivaju Srbiju da traži alternativu ruskom gasu i, kako smatraju u Vašingtonu, pokažu progres u tom pravcu, saopštio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Gabriel Eskobar, govoreći u jednom od podkomiteta za inostrane poslove američkog Senata, prenose ruski mediji.
„Uticaj Rusije i Kine na Zapadni Balkan je zlonameran“, tvrdi Eskobar.
„Što se tiče energetske bezbednosti, pozivamo Srbiju da razmotri alternative ruskom gasu, uključujući obnovljive izvore energije i tečni prirodni gas. Postigli smo određeni progres u tome“, nastavio je američki činovnik.
"Pitanje zavisnosti od ruskih energenata nije problem samo za Zapadni Balkan, to je problem za veliki deo Evrope. U situaciji sa Balkanom postoji dodatni problem: oni su u velikoj meri zavisni od energije uglja. Imamo sveobuhvatnu strategiju energetske bezbednosti u kojoj je posebna pažnja posvećena obnovljivim izvorima energije, tečnom prirodnom gasu, alternativnim snabdevačim i putevima (snabdevanja)…Blizu smo oslobađanja nekih zemalja od potpune zavisnosti od ruskog gasa. I ja ću dodati da postoje ogromne mogućnosti za američke kompanije u ovom procesu“, primetio je Eskobar tokom saslušanja. Moskva je ranije više puta izjavila da nikada nije koristila energente kao instrument pritiska.
"Što se tiče političkog uticaja (Rusije), Srbija se u poslednjih godinu dana više orijentiše na spoljnu politiku EU, što uključuje nepriznavanje Krima. Tako da napredujemo u tom pravcu", rekao je Eskobar.
Govoreći uopšteno o Zapadnom Balkanu, on tvrdi da Rusija „pokušava da stvori ranjiva mesta na evroatlantskom prostoru“.
„Oni su našli partnere u nekim zemljama koji su spremni da pomognu u unapređenju ovih ciljeva kako bismo skrenuli pažnju sa drugih pitanja, uključujući Rusiju, Ukrajinu“, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala