- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Zapelo formiranje manjinske vlade u Crnoj Gori, najpoštenije rješenje — vanredni izbori

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Izbori u Crnoj Gori
Izbori u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Formiranje nove manjinske vlade u Crnoj Gori ne teče tempom koji su očekivali njeni inicijatori. Zbog otpora članstva Socijalistička narodna partija još nije prelomila o svom učešću, pa je jedino izvjesno da bi tu vladu podržale URA, DPS i manjine. U takvoj situaciji sve je prisutnije mišljenje da su vanredni izbori najpoštenije rješenje.
Redovna sjednica Skupštine Crne Gore treba da se održi u prvoj polovini marta i tada bi trebalo da se glasa o novoj vladi, a možda i o novom predlogu ko će biti novi predsjednik Skupštine, nakon što je glasovima URA i opozicije smijenjen Aleksa Bečić sa mjesta predsjednika parlamenta. Međutim, zasad nema nagoveštaja o široj podršci manjinskoj vladi.
Evidentni su disonantni tonovi unutar Socijalističke narodne partije — rukovodstvo je za manjinsku vladu, a članstvo je protiv. Iz Socijaldemokratske partije dotle poručuju da ne žele da bude dio vlade koja će da „sprovodi program liste“ na kojoj je bila i Socijalistička narodna partija (SNP).
Glavni odbor SNP-a , čije članstvo i pojedini funkcioneri nijesu presrećni zbog razvoja događaja, odlučuje krajem sedmice o učešću u manjinskoj vladi.

Izbori najpoštenije rješenje

Vesko Pejak iz nikšićke NVO Alternativa kaže za Sputnjik da formiranje nove vlade kasni jer je srušen prvobitni plan URA da će njihovu manjinsku vladu podržati najmanje 70 poslanika.
„Onog trenutka kada su građani shvatili o čemu se radi i počeli da protestuju, srušen je taj plan URA. Demokratski front je stao sa strane. Onda je SNP napravio problem, jer je došlo do komešanja u toj partiji, jer nije bio dogovor da samo URA i SNP prave vladu i došli smo do toga da tu manjinsku vladu sada podržavaju samo URA, DPS i manjinske stranke. Juče je i SDP napravio problem DPS-u, poslavši ga u opoziciju na Cetinju. Sve su to mali znaci da je taj plan, da će manjinsku vladu podržati 70 poslanika, propao“, tvrdi Pejak.
On smatra da je jedini pošten način da se izađe iz ove situacije raspisati vanredne parlamentarne izbore.
„Izbori su najpoštenije rješenje. Što se tiče formiranja manjinske vlade, tu priču sada samo guraju URA i DPS, oni su prosto natjerani u to. Međutim, to bi izazvalo proteste i nerede u Crnoj Gori, a međunarodni zapadni partneri neće to sada dozvoliti. Tako da mislim da su izbori sada najrealnija opcija“, smatra Pejak.

Drugi krug konsultacija

Novinarka „Vijesti“ Biljana Matijašević takođe ukazuje da oko formiranja manjinske vlade sve ide sporije nego što je planirano.
„Neslaganje dijela članstva SNP-a sa mogućnošću da ta partija uđe u manjinsku vladu, koju bi podržao DPS, jedan je od razloga što formiranje manjinske vlade ne ide toliko brzo kako je planirano. Rukovodstvo SNP obilazi opštinske odbore i pokušava da umiri članstvo i tek nakon toga Glavni odbor će donijeti odluku o eventualnom ulasku u manjinsku vladu. URA je juče počela drugi krug pregovora sa partijama iz dosadašnje opozicije o tome kako bi vlada trebalo da izgleda. Tek kada se završi drugi krug razgovora očekuje se da ih Đukanović pozove na konsultacije o novom mandataru“, kaže Biljana Matijašević za Sputnjik.

Protesti se nastavljaju

Iako su se konsultacije predsjednika države Mila Đukanovića sa predstavnicima političkih partija zastupljenih u Skupštini oko formiranja nove vlade očekivali već početkom ove sedmice, one će biti odložene najmanje još nedjelju dok se ne završe razgovori Građanskog pokreta URA sa većinom partija.
Uprkos javnim obećanjima da DPS neće biti dio nove vlade, dio članstva SNP-a nezadovoljan je i zbog bilo kakve moguće saradnje sa DPS-om, ali navodno i zbog neispunjenih obećanja lidera vrha partije Vladimira Jokovića o rotacijama na poslaničkoj listi. Joković je, navodno, tokom razgovora sa odborima iz Nikšića, Berana i Andrijevice, imao oštre reakcije članstva te partije na ideju formiranja manjinske vlade.
Već nekoliko sedmica građani protestuju protiv formiranja manjinske vlade širom Crne Gore, a Demokrate su organizovale niz dobro posjećenih protesta. Naredni su najavljeni za srijedu u Podgorici u 18 časova.

Ništa od odlaganja izbora u Ulcinju i Beranama

Predsjednik Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je Skupština usvojila 4. februara, a kojim je predviđeno da se lokalni izbori u 14 opština održe u jednom danu.
„Proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem predsjednika saglasno njegovom smislu i duhu, otvorilo se pitanje očuvanja ustavnosti i zakonitosti, te pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države, kao i poštovanja ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa“, naveo je Đukanović u obrazloženju.
On je podsjetio da je već raspisao lokalne izbore u Beranama i Ulcinju. Dopune zakona usvojene su na inicijativu koalicije „Crno na bijelo“ i opozicije — uključujući i DPS.
Skupština Crna Gora - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
REGION
Ivanović najavljuje izbor novog premijera, Medojević kaže da DF neće za to glasati
Lideri Demokratskog fronta  - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
REGION
DF: Intenzivirali smo aktivnosti za blokadu Crne Gore, nema nikakvih aranžmana sa DPS-om
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
REGION
Vlada Crne Gore sa Milovom strankom dogovorena, pregovori sa bivšom većinom forma ili — farsa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala