- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski ministar: Minski sporazumi ne mogu se relizovati po ruskim uslovima; Moskva: To je farsa

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaDržavna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu
Državna zastava na zgradi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Minski sporazumi ne mogu se realizovati pod uslovima Rusije, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba tokom telefonskog razgovora sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.
Kako se navodi u saopštenju na sajtu ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, generalni sekretar UN naglasio je da Ujedinjene nacije smatraju diplomatiju kao jedini način za rešavanje situacije oko Ukrajine. Ministar Kuleba je istakao da ukrajinska strana visoko ceni aktivnosti kancelarija UN u Ukrajini, posebno napore u humanitarnom pravcu i rad Programa UN za razvoj. Istovremeno, šef ukrajinske diplomatije je uveren da UN treba da bude aktivan učesnik u diplomatskim naporima za smanjenje tenzija. Kuleba je Guterešu predložio da se za deeskalaciju iskoristi mehanizam „dobrih usluga generalnog sekretara UN“.
Ministarstvo je podsetilo da se aktiviranje mehanizma „dobrih usluga generalnog sekretara“ odvija u okviru člana 99. Povelje UN, koji predviđa pravo generalnog sekretara da u Savetu bezbednosti UN pokrene sva pitanja koja, po njegovom mišljenju, mogu ugroziti međunarodni mir i bezbednost.
„Dobre usluge generalnog sekretara“ (posete, sastanci sa predstavnicima strana u sukobu, brifing Saveta bezbednosti, posredovanje, preporuke za deeskalaciju itd.) može da obavlja lično ili preko određenih specijalnih predstavnika, izaslanika ili savetnika, a imaju za cilj da spreče eskalaciju.

„Ministar je takođe skrenuo pažnju generalnog sekretara na pokušaje Rusije da manipuliše sadržajem Minskih sporazuma i promoviše iskrivljenu viziju njihove suštine. On je naglasio da se Minski sporazumi ne mogu realizovati pod ruskim uslovima koji predviđaju, između ostalog, tzv. direktan dijalog između Ukrajine i posebnih regiona Donjecke i Luganske oblasti“, ističe se u saopštenju.

Prema rečima ministra, Ukrajina je spremna za pregovore o političko-diplomatskom rešenju uz učešće ruske strane u „normandijskom formatu“, a spremna je i da „radi u drugim formatima i na aktivizaciji svih pregovaračkih platformi“.

Zaharova: Ne postoje ruski uslovi, postoji zdrav razum

Komentarišući izjave ukrajinskog ministra, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova istakla je da ne postoje „ruski“ uslovi za primenu Minskih sporazuma, već postoji zdrav razum.
„Ne postoje nikakvi ‘ruski’ uslovi, osim bukvalno, kako je napisano, implementacija ovog dokumenta po tačkama. Da li se to može nazvati ‘ruskim’ uslovima ili zdravim razumom?... Jedino o čemu govorimo, a to je već postalo slogan, je realizacija Minskih sporazuma onako kako je to zapisano“, izjavila je Zaharova u emisiji „Solovjov uživo“.
Ona je zaključila da je to „prava farsa koju ukrajinska politička misao, kijevski režim koristi kako bi zamenila rad na primeni Minskih sporazuma“.
„Oni nemaju ni snage ni hrabrosti da kažu da više nisu posvećeni i da se neće pridržavati Minskih sporazuma, jer shvataju da cela međunarodna zajednica, naprotiv, naglašava njihovu relevantnost i nedostatak alternative“, zaključila je ona.
Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je ranije da se Ukrajina odgovorno odnosi prema Minskim sporazumima o Donbasu i da je to jedini format koji funkcioniše.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Kako je ranije izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija ne stvara nikakve povode za konfliktnu situaciju oko Ukrajine. Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje mogućnost da histerija oko Ukrajine, koju raspiruje Zapad, ima za cilj da pokrije činjenicu da Kijev sabotira Minske sporazume o Donbasu.
Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
RUSIJA
Kremlj: Ukrajina čini sve kako ne bi ispunila obaveze iz Minskih sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala