- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajina zatražila pomoć NATO-a u slučaju različitih vanrednih situacija

© NATOZastave Ukrajine i NATO-a
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Ukrajina je zatražila od NATO-a međunarodnu pomoć u slučaju mogućih vanrednih situacija „različitog karaktera“ koje mogu pogoditi civilno stanovništvo, saopštila je pres-služba Alijanse.

„Državna služba za vanredne situacije Ukrajine priprema se za vanredne situacije velikih razmera različitog karaktera koje mogu pogoditi civilno stanovništvo. U skladu sa neophodnim procedurama Evroatlantski koordinacioni centar za regovanje na katastrofe primio je 15. februara od Ukrajine zahtev o pružanju međunarodne pomoći“, navodi se u saopštenju.

Ukrajina je zatražila preko 260 uređaja za detektovanje eksplozivnih naprava na različitim dubinama, komunikacionu opremu, ličnu zaštitnu opremu, uključujući 70.000 odela za hemijsku zaštitu, desetine hiljada delova opreme za vatrogasce, kao i ronilačku opremu i odela.
Ukrajinska strana takođe traži da joj se obezbedi 55 mobilnih terenskih kampova za smeštaj 250-300 ljudi. Na spisku je i na desetine buldožera, bagera, kamionskih dizalica, kamiona.
Kijev traži i medicinski materijal koji uključuje lekove protiv bolova, antibiotike, maske, rukavice, zavoje i zaštitna odela.
Evroatlantski koordinacioni centar za regovanje na katastrofe je glavni mehanizam NATO-a za reagovanje na civilne vanredne situacije u evroatlantskom regionu. Njegov zadatak je da koordinira pristigle zahteve i ponuđenu pomoć u slučaju prirodnih i tehnogenih katastrofa.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Kako je ranije izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija ne stvara nikakve povode za konfliktnu situaciju oko Ukrajine. Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje mogućnost da histerija oko Ukrajine, koju raspiruje Zapad, ima za cilj da pokrije da Kijev sabotira Minske sporazume o Donbasu.
Pripadnici ukrajinskih Oružanih snaga na vojnim vežbama u Hersonu - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
RUSIJA
Posle Putinove šale britanski tabloidi objavili vreme početka „ruske invazije na Ukrajinu“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala