- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta način na koji se rukujete govori o vama

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoRukovanje Vladimira Putina i Džoa Bajdena
Rukovanje Vladimira Putina i Džoa Bajdena - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Stisak ruke može da ukazuje na kontrolu, pasivnost, ali i otvorenost za komunikaciju. Rukovanje može mnogo toga da kaže o čovekovom samopouzdanju, nameri, potrebi za kontrolom, strahu, pa čak i nedostatku poštovanja.
Samo je potrebno da znate kako da tumačite ovaj jednostavan, ali informativan govor tela.

1. Rukovanje obema rukama

Ako se osoba rukuje koristeći drugu ruku koju će postaviti preko vaše i njegove ruke, to je znak da ona prihvata dominaciju svog protivnika, ali želi da vodi diskusiju. Ona time želi da vam poruči “Hajde da pričamo o tome” i pokazuje da je iskrena i otvorena za komunikaciju.
Međutim, ako drugu ruku postavi iznad ruke osobe sa kojom se rukuje, to može da znači nedostatak poverenja kao vid samoodbrane.

2. Dominantno rukovanje

Osobe koje se ovako rukuju vas doživljavaju kao svog rivala. One stavljaju svoju ruku preko vaše i polako je spuštaju ka dole. Dlan okrenut ka dole pokazuje dominaciju i čak se može smatrati agresivnim. Osoba u suštini kaže “Ja sam šef, nije me briga šta mislite, i ja ću imati poslednju reč”. Blago okretanje ruka nadole pokazuje da osoba želi da ima kontrolu nad vama.

3. Pokorno rukovanje

S druge strane, dlan okrenut nagore je pokorno rukovanje. Ova vrsta rukovanja je od strane stidljivih i ljudi koji se plaše, znači da osoba nije samouverena i da njome lako možete da dominirate. Ako primetite da podsvesno dozvoljavate da palac druge osobe bude na vrhu, možda bi bilo dobro da poradite na tome jer izgleda da dopuštate drugima da imaju kontrolu nad vama.

4. “Mrtvo” rukovanje

Ako je rukovanje mlohavo i klonulo, to otkriva nedostatak posvećenosti, ravnodušnost, pa čak i slabost. To daje poruku da je osoba pokorna. Međutim, imajte na umu da je u nekim kulturama kao što su afričke zemlje, na primer, slabo rukovanje učtiv način da se neko pozdravi, dok se čvrsto rukovanje može smatrati uvredljivim.

5. Pasivno rukovanje

Ova vrsta rukovanja podrazumeva da osoba stiska vašu ruku među svojim prstima, što ukazuje na pasivnost. Osoba praktično govori “Nije me briga” i neće se truditi da pokaže svoje namere i karakter. Međutim, to takođe može da znači da ona ne voli fizički kontakt, prenosi Objektiv.
Psiha, podsvest - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2020
Psihološki test koji otkriva šta vam poručuje podsvest /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala