- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef ruske delegacije u Beču: Rusija ne vodi neobične vojne aktivnosti

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) u Beču
Zastave Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) u Beču - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Rusija ne vodi nikakva neobična vojna dejstva i neće učestvovati u konsultacijama OEBS-a na zahtev Ukrajine, izjavio je za Sputnjik šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.
„Poslali smo odgovor ukrajinskoj delegaciji i poljskom predsedavanju da nećemo učestvovati u konsultacijama na njihov zahtev. Rusija ne sprovodi nikakva neobična vojna dejstva“, istakao je Gavrilov.
On je dodao da se Rusija protivi usvajanju bilo kakvih odluka na eventualnom zasedanju OEBS-a na zahtev Ukrajine.
Konsultacije koje je Kijev zatražio o Bečkom dokumentu u OEBS-u zakazane su za utorak u 15 časova po srednjoevropskom vremenu, saopštila je ranije misija Poljske koja predsedava organizacijom.
Ranije je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio da ukrajinske vlasti sazivaju sastanak sa Rusijom i drugim državama-potpisnicama Bečkog dokumenta zbog toga što Moskva nije odgovorila na zahtev Kijeva za informacije o vojnim dejstvima.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2022
RUSIJA
Rusija: Zahtev Ukrajine da pojasnimo vojne aktivnosti je neosnovan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala