- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šef NATO: Signali iz Moskve ulivaju optimizam

© REUTERS / JOHANNA GERONGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Signali iz Moskve o nastavku diplomatskih napora po pitanju pregovora o garancijama bezbednosti ulivaju optimizam, rekao je šef NATO Jens Stoltenberg.
Stoltenberg je na konferenciji za medije uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane rekao i da su saveznici spremni za dijalog sa Rusijom.
"Da saslušamo zabrinutosti Rusije, iznesemo svoje, da razgovaramo o odnosima Rusija-NATO, bezbednosti u Evropi, uključujući Ukrajinu, transparentnosti kada je reč o kontroli naoružanja", naveo je on.
On je još rekao da u Alijansi „za sada ne vide da je došlo do deeskalacije na granici sa Ukrajinom“, ali da nastavljaju da prate situaciju.
Dalji planovi o jačanju snaga na istočnom krilu NATO zavisiće od situacije u Ukrajini, rekao je on.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov predložio je toko razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o bezbednosnim garancijama sa SAD i NATO da se pregovori nastave.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama. Rusija sada sprema svoj odgovor.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
RUSIJA
Putin: Širenje NATO-a na istok – veoma opasno; Rusija spremila reakciju na odgovore o bezbednosti
Ruski raketni divizion naoružan protivvazdušnim sistemom S-400 - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
RUSIJA
Poraz zapadne propagande: Rusija počela da povlači deo trupa nakon vojnih vežbi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala