- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Rata Moskve i Kijeva neće biti ali su moguće ukrajinske provokacije

© Sputnik / Aleksandr Polegenьko / Uđi u bazu fotografijaGranica između Rusije i Ukrajine
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Užarena žica po kojoj svet hoda kada je reč o Ukrajini i Rusiji mogla bi svaki čas da pukne ako bi se desila neka provokacija u Donbasu. Politikolog Dragomir Anđelković kaže da Rusija ne planira rat i da on može da izbije jedino ako Amerika natera Ukrajince da krenu u neku operaciju na Donbas.
Ukrajinci su s druge strane, kako kaže Anđelković, svesni kakve bi to po njih imalo posledice, pa izbegavaju da to urade.
„Rusko je mišljenje da nema nikakvog osnova da se priča o ratu osim ako Ukrajinci ne krenu u ofanzivu,“ objašnjava Anđelković za Sputnjik.

Inscenirana provokacija je moguća

Anđelković smatra da nije isključena mogućnost da se inscenira neka provokacija od strane Ukrajine ili njenih mentora, ali misli da ona ne može da dovde do velikog rata, ukoliko su provokacije niskog intenziteta.
„Provokacija je već bilo mnogo. Osim toga Rusija nije zemlja koja bi bila uplašena malim provokacijama, jer na nju ne može da izvrši invaziju Amerike ili NATO. Pre se radi o tome da će im cilj biti da isprovociraju Ruse da reaguju, tako što će ukrajinski ekstremisti nešto da urade što bi podstaklo Ruse da reaguju i da zaštite narod u Donbasu,“ kaže Anđelković.

Hoće li Kijev pokušati nešto poput hrvatske „Oluje“

Zapad naravno gleda da to izvede ali, kako ističe naš sagovornik, tako da se ne vidi da je to urađeno, ali to nije lako.
„Da bi počela ruska operacija velikih razmera mora da se izvrši nešto što podseća na hrvatsku operaciju „Oluja“ kada su Hrvati masovno krenuli na Srbe. Nisam siguran da su Ukrajinci spremni da krenu tako na Donjeck jer znaju da bi vrlo skupo platili takvu avanturu. Zapad izgleda već duže vreme pokušava da izazove rat ali ne ide to tako lako jer niko neće da gine za njih,“ kaže Anđelković.
Rusija je ranije danas objavila da povlači deo vojnika nakon što su završene vojne vežbe uz ukrajinsku granicu uz objavljene snimke tenkova kako se vraćaju u bazu. Tim povodom portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova napisala je da će 15. februar 2022. godine "ući će u istoriju kao dan kada je propala zapadna ratna propaganda- osramoćeni i uništeni bez ijednog ispaljenog metka.“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala