- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Malo čudo: U Botaničkoj bašti procvetala agava posle 130 godina /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićProcvetala agava u stakleniku Botaničke bašte "Jevremovac"
Procvetala agava u stakleniku Botaničke bašte Jevremovac - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
U stakleniku Botaničke bašte „Jevremovac“ dogodilo se pravo čudo — prvi put od kako je pre 130 godina bašta otvorena procvetala je agava.
Za ove biljke je karakteristično da cvetaju samo jednom tokom života i odmah posle toga uvenu. Kada se nađu van prirodnog okruženja, cvetaju izuzetno retko.
Zato se, pored onog u Bostonu i u još samo nekoliko gradova na planeti, „Jevremovac“ upisao na svetsku mapu staklenika u kojima se ovaj nesvakidašnji događaj odigrao.

Misterija cvetanja

Šta se to posebno desilo da agava vrste sizala odluči da procveta usred Beograda i iznenadi sve ljubitelje biljaka, i zaposlenima u ovoj oazi zelenila predstavlja misteriju.
Prema rečima dr Peđe Janaćkovića, profesora Biološkog fakulteta, agava sizala je višegodišnja biljka, čiji je životni vek uglavnom deset godina, dok neke druge vrste mogu da žive trideset, četrdeset, a prema nekim informacijama i stotinu godina. Cvetanje zapravo predstavlja kraj njihovog života, ali i nadu da će od pupoljaka, koje pretvoreni u lukovice padaju na tlo, nići neka nova agava.
„Cvast agave može biti različitog oblika, a ova naša ima grozdastu cvast sa velikim brojem cvetova. Cvast uglavnom dostiže visinu od nekih par metara, ali kod nekih vrsta, kakva je agava amerikana, cvast može dostići visinu od 15 metara. Kao što vidite, agava koja je nam je priredila ovo prijatno iznenađenje je visinom dosegla sam krov staklenika, tako da je malo povila ‘vrat’ kao da se poklanja posetiocima, kojih je ovih dana jako puno“, objašnjava profesor Janaćković.
Interesovalo nas je odakle je ova „ponosna Meksikanka“ došla u prestonicu Srbije i zašto je upravo sada odlučila da procveta.
Po rečima profesora Janaćkovića, agava vodi poreklo iz Meksika , ali se kao ukrasna biljka raširila svuda po svetu. Naša je u „Jevremovac“ stigla verovatno iz Sredozemlja.
„Trudimo se da u Stakleniku stvorimo uslove približne onim na koje su biljke navikle. U delu Staklenika gde čuvamo pustinjske biljke iz Afrike, Amerike i Mediterana, vodimo računa da temperatura tokom dana bude viša, a tokom noći niža, ne bi li što vernije dočarali tropske uslove. Očigledno da se to naše zalaganje dopalo našoj agavi, čim je odlučila da nas obraduje raskošnim cvetanjem“, kaže kroz smeh profesor Janaćković.

Piće kraljeva i sveštenika

Ljubiteljima alkoholnog pića tekila verovatno je poznato da se pravi od agave, ali ne i da se dobija od samo jedne vrste, plave agave — tekiliane.
Tekila se dobija od biljke Agava tekilana, koja je plave boje i raste samo u Meksiku. Za razliku od plave agave, od drugih vrsta se dobija fermentisani sok koje se naziva pulke i koji je u stara vremena bio dostupan samo sveštenicima i kraljevima, objašnjava biolog Milan Gavrilović i dodaje da korišćnje agave staro skoro 9.000 godina
© Sputnik / Lola ĐorđevićVlakna iz lista agave Asteci su koristili kao zamenu za pamuk
Vlakna iz lista agave Asteci su koristili kao zamenu za pamuk - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Vlakna iz lista agave Asteci su koristili kao zamenu za pamuk
Kod drevnih Acteka agava je bila visoko pozicionirana zbog njene višestruke primene, kako u ishrani, tako i u domaćinstvu. Vlakna iz listova su koristili kao zamenu za pamuk, dok su sočne osnove listova kuvali, dobijajući time šećer. Pored listova, i cvet agave je jestiv. Ono što je najpoznatije kod agave i što ima najveću primenu su vlakna iz listova, koja su zapravo mehaničko tkivo biljke. Elastična, mekana, ali izuzetno jaka, vlakna su otporna na UV zrake i morsku vodu, tako da ne čudi što su široku primenu našla u izradi brodskih užadi, zaključuje Gavrilović.
© Sputnik / Lola ĐorđevićCvet Strelicije nazivaju rajskom pticom među biljkama
Cvet Strelicije nazivaju rajskom pticom među biljkama - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Cvet Strelicije nazivaju rajskom pticom među biljkama
Imajući u vidu da agava nakon cvetanja uvene, nije ostalo još puno vremena da posvedočite pravom malom čudu. A šetnja staklenikom Botaničke bašte će učiniti da se osetite kao da koračate prašumom. Pored agave, možete uživati u pogledu na raskošne cvetove strelicije, orhideje, bromelije, banane i drugih.
Avena barbata  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Vrlo neupadljiva: Postoji biljka koja može da se kreće i sakriva /video/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala