- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Haker koji je upao u A1 ide u osnovnu školu

CC0 / / Gejmer – ilustracija
Gejmer – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Kao počinitelja hakerskog upada u sistem hrvatskog A1 i krađu ličnih podatka najmanje 100.000 korisnika tog operatera policija je identifikovala maloletnika iz Slavonskog Broda.
Haker koji je upao u A1, ukrao lične podatke i tražio oko pola miliona dolara u kriptovalutama ima, kako saznaje Indeks, nepunih 15 godina.
Počinitelja policija svrstava u kategoriju mlađeg maloletnika, što je termin koji obuhvata tinejdžere od 14 do 16 godina.
Juče ga je policija navodno sačekala kada je došao iz škole, a postupanje su obavili u prisutnosti roditelja. Pretražili su porodičnu kuću u kojoj su, kako prenose mediji, pronašli opremu kojom je delo počinjeno.
Kako se radi o maloletniku, policija nije izlazila s detaljnijim informacijama o njemu.

Imao je pomagača

Tim povodom održana je konferencija za medije hrvatskog MUP--a.
"Već drugi dan sprovodimo intenzivno kriminalističko istraživanje nad jednom maloletnom osobom koja ima prebivalište na području Brodsko-posavske županije zbog sumnje da je počinila kazneno delo oštećenja i zloupotrebe računarskih podataka", rekao je Renato Grgurić, šef sektora za kibernetičku sigurnost.
"Radi se o maloletnoj osobi, nećemo više izlaziti s detaljima istrage", dodao je.

"Bez obzira na to što se radi o maloletnoj osobi, već u ovom trenutku mogu potvrditi da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju da se radi o počinitelju tog dela. Kad istraga bude gotova, biće podnesena odgovarajuća kaznena prijava", rekao je Grgurić.

Policija je navela da je maloletni haker imao pomagača. Reč je o osobi koja nije iz Hrvatske, međutim naglašeno je da pomagač nije učestvovao u izvršenju samog čina hakerskog upada.
"U vezu s izvršenjem ovog kaznenog dela dovodi se još jedna osoba, koja nije iz Hrvatske. U ovom trenutku je u toku utvrđivanje identiteta te osobe", navela je policija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala