- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Fratini: Teško je uvesti sankcije Rusiji kad je Evropi potreban ruski gas

Pratite nas
U uslovima kada je Evropskoj uniji potreban ruski gas teško je uvesti sankcije Moskvi, sve se zasniva na diplomatskoj ravnoteži, ocenio je predsednik Državnog saveta Italije Franko Fratini.
Prema rečima istaknutog italijanskog i evropskog diplomate, ako bi ruski predsednik Vladimir Putin u sadašnjoj situaciji dao evropskim zemljama garancije po pitanju isporuka energenata takav gest bi bio izuzetno cenjen jer je jasno da mnogi Evropljani zavise od ruskog gasa.
Dodao je i da je ruski lider „delom čak i dao takve garancije“.
„Bilo dobro reći predsedniku Rusije: ‘Isporuke energenata koje su do juče išle ne samo u Italiju, nego i u druge evropske zemlje, treba nastaviti’, ne praveći razliku između prijatelja i onih koji to nisu. Bio bi to dalekovidi, liderski, strateški gest koji bi visoko cenili u Evropi“, rekao je Fratini u intervjuu za Sputnjik.

Kriza oko Ukrajine

Fratini je uveren da Rusija ne želi da izvrši invaziju na Ukrajinu niti bi ona imala neke koristi od takvog razvoja događaja, ali, dodaje, potrebni su neki umirujući signali.
„Svi govore da Rusija želi da izvrši invaziju na Ukrajinu. Ne mislim da Rusija to želi ali neki umirujući signali bi bili neophodni. Inače ćemo se vratiti u doba Hladnog rata kada su svi raspoređivali svoje snage, a srećom niko nije bacao bombu. Ali, ako se desi incident , na primer, na granici, može da se desi nešto opasno“, rekao je on.
Da bi se razrešio ovaj konflikt potrebno je dati signal za dijalog. Predsednik Rusije je takve poruke uputio a predsednik Francuske odlučio je da to učini vrlo jasno, rekao je Fratini i dodao da ako bi napetost prerasla u vojne aktivnosti svi bi bili na gubitku.
Kada je reč o garancijama bezbednosti koje je Rusija tražila od Zapada, Fratini kaže da bi te zapadne garancije mogle da se ogledaju u tome što nijedna država Zapada ni NATO ne bi podsticali eskalaciju.
Izaći u susret Rusiji može da znači garancije da sa strane Zapada neće biti neprijateljskih aktivnosti, naveo je on.

Putin je bio u pravu

Bivši šef italijanske diplomatije i bivši predsednik Evropske komisije smatra da je ruski predsednik Vladimir Putin bio u pravu kada je u februaru 2007. godine na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da je neophodno prevazići unipolarnost sveta i razvijati multilateralnu saradnju.
„U tom smislu predsednik Putin je bio u pravu 2007. godine kada je govorio da treba prevazići unipolarnost sveta, tj. gledište prema kojem su SAD globalni policajac koji svuda zavodi red“, rekao je Fratini, dodajući da se u poslednjih 15 godina svet jako promenio a sama Amerika je shvatila da se takav svet ne može očuvati.
Gasovod Gazela kojim se ruski gas isporučuje u EU - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
RUSIJA
„Blumberg“: Evropa nema zamenu za ruski gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala