- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Etiopija ukinula vanredno stanje

© REUTERS / BAZ RATNERVojnici se voze na kamionu u blizini grada Adigrat, u regija Tigraj, Etiopija.
Vojnici se voze na kamionu u blizini grada Adigrat, u regija Tigraj, Etiopija. - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Poslanici u Etiopiji izglasali su ranije okončanje tromesečnog vanrednog stanja, jer se nastavljaju posrednički napori da se okončaju sukobi na severu zemlje.
Glasanje je usledilo nakon što je Savet ministara Etiopije, kojim je predsedavao premijer Abij Ahmed, odlučio 26. januara da ukine vanredno stanje koje je prvobitno bilo uvedeno na šest meseci, izveštava Rojters.
Uoči glasanja, savetodavni komitet u etiopskom parlamentu je saopštio da će ukidanje vanrednog stanja pomoći da se oživi ekonomska i diplomatska situacija u zemlji.
Vanredno stanje uvedeno je početkom novembra kada su se snage Tigraja koje se bore protiv etiopskih i savezničkih snaga, približile glavnom gradu Adis Abebi.
Snage Tigraja su se krajem decembra povukle nazad u taj region usred posredničkih napora i pod pritiskom vojne ofanzive koju je izvela vlada uz podršku dronova.
Rat u Etiopiji izbio je u novembru 2020. godine i veruje se da je izazvao smrt desetina hiljada ljudi i raseljavanje više miliona.
Iako je rat utihnuo na nekoliko mesta, posebno u oblastima Tigraj i Amhara, zabrinutost je i dalje prisutna u severoistočnom regionu Afar, preneo je Tanjug.
Zemljina lopta u rukama čoveka - Sputnik Srbija
Sve vesti iz sveta

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala