Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić raspisao lokalne izbore

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik parlamenta Ivica Dačić
Predsednik parlamenta Ivica Dačić  - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Predsednik Skupštine Ivica Dačić raspisao je danas lokalne izbore u 13 lokalnih samouprava za 3. april.
Dačić je potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupštine grada Beograda i grada Bora, kao i za skupštine opština Aranđelovac, Smederevska Palanka, Lučani, Medveđa, Knjaževac, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj.
On je ukazao da će, imajući u vidu da će uslediti odluka predsednika Srbije o raspuštanju parlamenta, i parlamentarni i lokalni izbori biti održani istog dana, a najavio je i da će početkom marta, 90 dana pred istek mandata predsednika Republike, raspisati predsedničke izbore, koji će biti održani, takođe, 3.aprila.
„Svima želim uspešnu kampanju, da sve protekne u fer atmosferi i da se građani izjasne slobodno o tome kome će dati najveće poverenje“, rekao je on, prenosi Tanjug.
Budući da je i kraj mandata skupštine, Dačić je podsetio da je parlament od 3.avgusta 2020. do 14.februara, kada je održana poslednja sednica u ovom sazivu, razmatrala i odlučivala o 435 tačaka dnevnog reda, donela 265 zakona, od čega 24 po hitnoj proceduri, a 241 po redovnom postupku. Održano je 67 sednica i Skupština je zasedala za ovih godinu i po 136 dana, rekao je on.
Dačić je podsetio i da je ovaj saziv skupštine doneo promene Ustava, da je usvojila akt o promeni Ustava, kao I odgovarajući zakon.
„Ovo je prva skupština koja je sebe razvlastila da bira predstavnike sudske vlasti. Po novom zakonu o promenama Ustava neće se više sudije i tužioci birati u parlamentu. To je veliki demokratski iskorak Srbije. Biće to jedan od kamena temeljaca za reformu sistema vladavine prava, odnosno za izgradnju nezavisnog pravosuđa“, uveren je Dačić.
Ukazao je da su u ovom sazivu postignuti veoma značajni rezultati u međustranačkom dijalogu.
„Izbori se održavaju u veoma različitoj atmosferi u odnosu na prethodne. Doneto je više zakona koji su direktan rezultat međustranačkog dijaloga, uspostavljeni su efikasni instrumenti kontrole izbora i izbornih rezultata. Dijalog je doneo pozitivne rezultate, svi će učestvovati na izborima i nadam se da neće više biti izgovora za loše rezultate u navodnim problemima loših uslova“, kazao je Dačić.
On je istakao i da je ovaj saziv parlamenta doneo Kodeks o ponašanju poslanika, što će, kaže, ostati u amanet, te da je gotovo ukinuto donošenje zakona po hitnom postupku, što je bila jedna od glavnih primedbi evropskih institucija.
Dodao je da je parlament dobio pozitivnu ocenu i kada je reč o međustranačkom dijalogu i kada je reč o načinu rada i usvajanju zakona, od evropskih institucija.
„Želim da zahvalim svima sa kojima smo zajedno radili svih ovih meseci. Bila mi je čast da budem na funkciji predsednika Skupštine Srbije“, rekao je Dačić i podsetio da će on do verifikacije mandata novog saziva skupštine ostati na svojoj funkciji i ispunjavati svoje obaveze propisane Ustavom i zakonom.
Još jednom je pozvao sve političke partije koje će učestvovati na izborima na demokratsku i fer utakmicu, u kojoj će građani biti vrhovni sudija.
„Želim uspešnu kampanju, a izborne radnje počinju nakon što odluke o raspisivanju izbora stupe na snagu, i republička i gradske, odnosno opštinske izborne komisije utvrde obrazac i proces, odnosno od večeras. Srećno“, rekao je Dačić.
 Milica Đurđević Stamenkovski - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2022
SRBIJA
Milica Đurđević kandidatkinja za predsednika Srbije
Narodni poslanik Milovan Drecun - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
SRBIJA
Drecun: Ako Priština ne dozvoli glasanje, teško da će biti dijaloga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala