- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bivši ukrajinski premijer: Cilj Vašingtona ─ pokretanje rata između Ukrajine i Rusije

© AP Photo / Pavlo PalamarchukUkrajinski vojnici tokom obuke za korišćenje protivtenkovskih sistema na Javorovskom poligonu u Lavovskoj oblasti
Ukrajinski vojnici tokom obuke za korišćenje protivtenkovskih sistema na Javorovskom poligonu u Lavovskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države imaju za cilj da pokrenu rat između Rusije i Ukrajine, smatra bivši premijer Ukrajine Nikolaj Azarov.
Azarov je u intervjuu za portal „MK“ rekao da saopštenja o mogućoj „invaziji“ predstavljaju američku provokaciju.
„Cilj je jasan: organizovati rat između Ukrajine i Ruske Federacije. To je apsolutno očigledan cilj Sjedinjenih Američkih Država pod svim predsednicima. Rusija je vojni rival, jedina zemlja na svetu koja može da uništi SAD u slučaju direktnog vojnog sukoba. Prema tome, Rusiju treba maksimalno oslabiti, a još bolje – učiniti da se raspadne“, objasnio je Azarov.
Bivši premijer je naglasio da Vašington sistematski radi u ovom pravcu od 1946. godine, a američka antiruska politika ne zavisi od smene predsednika u Beloj kući.
Azarov je dodao da je u Donbasu, gde je Kijev koncentrisao vojsku od 150 hiljada ljudi protiv 30-35 hiljada branilaca samoproglašenih republika, moguća vojna provokacija Ukrajine, koju podržavaju Sjedinjene Američke Države.
„Svo naoružanje koje su u poslednje vreme Kijevu isporučivale (SAD i NATO) otišlo je upravo u Donbas. Sve to navodi na misao da je upravo tamo moguća realizacija konkretne provokacije“, objasnio je političar.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu. Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija. Američka vlada je proteklih dana više puta signalizirala o svojoj spremnosti da proširi isporuke naoružanja i vojne tehnike Ukrajini.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
RUSIJA
Zaharova: Postupci SAD o Ukrajini ─ ratna propaganda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala