- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajinski ambasador: Kijev bi mogao odustati od članstva u NATO-u

© Sputnik / Mikhail Markiv / Uđi u bazu fotografijaZastave NATO i Ukrajine
Zastave NATO i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Kijev bi mogao da odustane od težnje da se pridruži NATO-u kako bi izbegao rat, smatra ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko.
„Fleksibilni smo, pokušavamo da pronađemo najbolji način da rešimo problem. Ako moramo da napravimo ozbiljne ustupke, to je ono što možemo da uradimo“, odgovorio je Pristajko na pitanje novinara radija „Bi-Bi-Si“ da li Ukrajina razmišlja o odustajanju od stupanja u NATO.

Ulazak u NATO – u ustavu zemlje

Međutim, komentarišući reči ambasadora da je Kijev spreman da napustiti članstvo u Alijansi radi očuvanja mira, portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko istakao je da je težnja Ukrajine da uđe u NATO sadržana u njenom ustavu i nijedna odluka ne može biti doneta u suprotnosti sa njegovim normama.
„Naravno, zarad mira i očuvanja života naših građana, Ukrajina je spremna da ide na svaki format dijaloga. Istovremeno, ambasador Pristajko je u intervjuu s pravom primetio da je perspektiva članstva u NATO-u zapisana u Ustavu Ukrajine, ali Ukrajina još uvek nije članica NATO-a niti bilo kog drugog bezbednosnog saveza. Stoga je za našu zemlju ključno pitanje bezbednosnih garancija. Naravno, najbolja takva garancija bi bio momentalni prijem Ukrajine u Alijansu“, istakao je Nikolenko za portal „Sevodnja“.
On je takođe naglasio da traženje odgovora na pitanja garancija postaje fundamentalni zadatak za Kijev, ali „pri tome nijedna odluka ne može biti doneta suprotno Ustavu Ukrajine“.

Demanti ambasadora

Ambasada Ukrajine u Londonu kasnije je saopštila da je tumačenje reči ambasadora Vadima Pristajka o članstvu Ukrajine u NATO bilo provokativno i da planovi Kijeva za članstvo u Alijansi ostaju nepromenjeni.
„Posle provokativne interpretacije razgovora ukrajinskog ambasadora Vadima Pristajka i novinara ‘Bi-Bi-Sija’, moramo da objasnimo da planovi za članstvo u NATO-u ostaju nepromenjeni. To je jasno regulisano našim ustavom. Sve dok Ukrajina ne bude članica Alijanse spremni smo da razmatramo i druge sporazume, uključujući i bilateralne, kako bismo sprečili rat“, objavila je ambasada na Fejsbuku.
Vrhovna rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, odustavši od vanblokovskog statusa države. U februaru 2019. godine ukrajinski parlament je usvojio amandmane na ustav, navodeći kurs zemlje ka EU i NATO-u. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera za proširene mogućnosti NATO-a.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Kako je ranije izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija ne stvara nikakve povode za konfliktnu situaciju oko Ukrajine. Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje mogućnost da histerija oko Ukrajine, koju raspiruje Zapad, ima za cilj da pokrije činjenicu da Kijev sabotira Minske sporazume o Donbasu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2022
RUSIJA
Putin upozorava na posledice: Ulazak Ukrajine u NATO može dovesti do sukoba Rusije i Alijanse
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala