- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Posle Ružice Sokić i Pavla Vuisića legat Svetlane Cece Bojković u Adligatu

© Sputnik / Vesna LapčevićSvetlana Ceca Bojković na otvaranju izložbe „Umetnost glume ili traganje za istinom“
Svetlana Ceca Bojković na otvaranju izložbe „Umetnost glume ili traganje za istinom“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Filmska, pozorišna i televizijska glumica Svetlana Ceca Bojković svoju umetničku zaostavštinu pokloniće Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.
Poklon će obuhvatati glumačke nagrade, lične predmete, arhivsku i bibliotečku građu, kao i izabrane komade nameštaja iz stana slavne glumice.
„Porodici Adligata sada se pridružila još jedna značajna ličnost naše kulture. Pod krovom Udruženja Adligat formira se poseban kutak namenjen pozorištu i filmu. Tu su već legati Ružice Sokić, Ivana Bekjareva, Pavla Vuisića i mnogih drugih. Gospođa Bojković dobiće zasluženo mesto u našem skupu velikana“, kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.
Bojkovićeva je diplomirala na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1970. godine. Karijeru je započela 1967. godine filmom „Jednog dana moj Jamele“ da bi deset godina kasnije ostvarila svoj najveći uspeh na filmu, zahvaljujući ulozi Mike u socijalnoj drami „Pas koji je voleo vozove“. Devedesetih je igrala u izuzetno popularnim TV serijama „Bolji život“, Srećni ljudi“ i „Porodično blago“.
Svetlana Bojković. - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2020
Ceca Bojković: Nisu krivi ljudi koji kopaju po kontejnerima i gledaju „Zadrugu“ /video/
Bila je stalni član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1968. do 1984. godine, kada odlazi u Narodno pozorište u Beogradu, gde ostaje do 1993. godine, zatim prelazi u status istaknutog slobodnog umetnika. Od tada najviše igra u Ateljeu 212.
Dobitnica je gotovo svih važnijih glumačkih nagrada, koje će sada podariti za svoj legat u Udruženju Adligat. Između ostalog ona je prva dobitnica nagrade „Velika Žanka“ i priznanja kao što su Dobričin prsten, Pavle Vuisić, Zlatni ćuran, Nušićeva nagrada, Statueta Joakim Vujić, Oktobarska nagrade grada Beograda za razvoj umetnosti, Zlatna arena za najbolju žensku ulogu na Filmskom festivalu u Puli, Sterijina nagrada...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala