Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pomor kod Tamiša: Nađene 64 mrtve ptice zaštićenih vrsti /foto/

CC0 / Pixabay / Kućica za ptice
Kućica za ptice - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su 64 leša divljih ptica kod ribnjaka Sutjeska.
Kako se navodi u saopštenju tog društva, pronađeno je 34 leša strogo zaštićenog mišara, 21 leš strogo zaštićene velike bele čaplje, sedam leševa lovostajem zaštićene sive čaplje i dva leša velikog vranca.
„Prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije kao što su patroni za sačmarice i povredama koje su vidljive na pticama osnovano sumnjamo da su ubijene“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
On je dodao da se na području na kojem su pronađeni leševi ptica nalazi i gnezdo belorepana, mišara, kao i par crnih žuna.
U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode i da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo noćilište velikih vranaca koji su verovatno posećivali i obližnje ribnjake, pa je to mogao da bude razlog za odmazdu nad pticama, prenosi Tanjug.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zahteva hitnu reakciju pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, policije i tužilaštva koji treba da izvrše pregled terena, sakupe leševe i ostatke leševa ptica i dostave ih nadležnoj veterinarskoj instituciji radi utvrđivanja uzroka uginuća.
„Ubijanjem ovako velikog broja ptica načinjena je ogromna ekološka šteta biodiverzitetu Srbije i celog regiona. Ptice koje su kod Sutjeske usmrćene tokom zimskih meseci bile su na zimovanju u Srbiji, a mogle su da dođu iz raznih evropskih država“, stoji u saopštenju.
Kada se poslednji put čuli cvrkutanje vrabaca? - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2021
DRUŠTVO
Nestalo 600 miliona ptica u EU - od toga 237 miliona vrabaca
Mladi Harisov jastreb u rezervatu - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
SRBIJA
Kako izgleda pripitomljavanje „letećeg vuka“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala