- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Panika u Kijevu: Oligarsi, političari masovno napuštaju Ukrajinu, Zelenski daje 24 časa da se vrate

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski avioni na aerodromu Borispolj u Kijevu
Ukrajinski avioni na aerodromu Borispolj u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Ukrajinski biznismeni masovno napuštaju Ukrajinu čarter letovima i privatnim avionima, pišu ukrajinski mediji. Predsednik Vladimir Zelenski ih poziva da se vrate.
Samo 13. februara 30 aviona napustilo je Ukrajinu, saopštio je predsednik Vladimir Zelenski.
Kako piše „Ukrajinska pravda“, najmanje osam biznismena, među kojima su i poslanici Vrhovne rade su otišli. Između ostalih, još krajem januara zemlju su napustili jedni od najbogatijih ljudi u zemlji, kao što su Rinat Ahmetov i Viktor Pinčuk koji zauzimaju prvo, odnosno drugo mesto na listi najbogatijih po Forbsu.
Navodno, poslanik iz partije „Opoziciona plarforma – Za život“ Igor Abramovič naručio je privatni avion za 50 osoba koji je trebao da odveze članove njegove porodice, stranačke kolege i biznis-partnere u Beč.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je večeras u obraćanju naciji sve državne službenike koji su napustili zemlju da se vrate kući.
„Narod vam je dao poverenje, ne samo da upravljate državom, već i da je branite. To je vaša direktna obaveza u ovoj situaciji: biti zajedno sa nama, sa ukrajinskim narodom. Predlažem vam da se u roku od 24 časa vratite u otadžbinu i stanete rame uz rame sa ukrajinskom armijom, sa našom diplomatijom, našim narodom“, rekao je Zelenski.
Zelenski se obratio i oligarsima.
„Vaša snaga nije u vašem novcu, niti u avionima, već u građanskom stavu koji kožete da pokažete. Vratite se svojim ljudima i svojom zemlji, zahvaljujući kojima ste dobili svoje fabrike i bogatstvo“, zaključio je Zelenski u svom obračanju.
Histerija oko navodnih planova Rusije da napadne Ukrajinu traje već nedeljama. Iako je Moskva više puta demantovala da ima takve namere, zapadni mediji i političari ne prestaju da ponavljaju istu mantru. Poslednjih dana se provlači teza da Rusija, navodno, namerava da izvrši "invaziju" 16. februara.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
SVET
Samo za jedan dan Ukrajinu napustilo trideset aviona: Zelenski obećava da će on ostati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala