Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Mesić na Kosovu – nastavlja gde je stao sa antisrpskom politikom

© AP Photo / Visar KryeziuStjepan Mesić
Stjepan Mesić  - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Novo staro angažovanje oko Kosova Stjepana Mesića, bivšeg predsednika Hrvatske i poslednjeg predsednika SFRJ, i provokativna izjava u srpskom delu Kosovske Mitrovice za diplomatu u penziji Zorana Milivojevića je samo povratak na scenu antisrpske politike koju je Mesić vodio.
Tokom posete Prištini Mesić je proglasio Kosovo svojim drugim domom, a za severni deo Mitrovice u kome žive Srbi i gde je „slučajno“ svratio i rekao da je je jedan grad sa južnom.

Provokacija sa jasnom antisrpskom porukom

Milivojević Mesićevu posetu Severnoj Mitrovici vidi kao demonstraciju da je Kosovo jedinstveno u sklopu politike koju Hrvatska vodi.
„Kroz taj čin je poslao poruku da je Kosovo jedinstvena teritorija i demonstrirao potvrdu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova. To je trebalo da bude gest koji je u toj funkciji,“ smatra naš sagovornik.
Nije slučajno, dodaje Milivojević, ni što se Mesić u Prištini našao odmah pošto je sa članovima poslednjeg Predsedništva SFRJ, Bogićem Bogićevićem iz BiH i Vasilom Tupurkovskim iz Severne Makedonije, objavio manifest pod nazivom „Apel za spas BiH“ u kome BiH preferiraju kao građansku državu, odnosno, zagovaraju posve suprotno rešenje za BiH od koncepata Republike Srpske i Herceg Bosne u Federaciji BiH, koje podržavaju vlasti iz Beograda i Zagreba.

Podrška nezavisnom Kosovu

„Mesićeva poseta Kosovu je na liniji onih političkih stavova koje je on već promovisao na liniji sa Tupurkovskim i Bogićevićem vezano za BiH. Dakle, na liniji stavova koje podržava Zapad, NATO i većina u EU, a to je vezano za ova dva nezavršena posla BiH i KiM,“ obrazlaže Milivojević.
Poseta Prištini je, kako napominje, promocija te politike ali i njega koji se preporučuje da u tome aktivno učestvuje.
„Druga stvar je ta jaka antisrpska dimenzija koja je na liniji Hrvatske vezana za KiM. On polazi sa pozicije priznanja nezavisnog Kosova i završavanja tog nezavršenog posla,“ objašnjava sagovornik Sputnjika.
Aktiviranje starih političara koji su učestvovali u raspadu stare Jugoslavije na način na koji se ona raspala, dodaje Milivojević, predstavlja pokušaj aktiviranja ne samo tih političara već i politike koja je bila suprotna srpskim interesima, i tada - i sada.

Opet im Rusi krivi

Mesić se u odvojenim posetama sastao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem a tokom obilaska srpskog dela Mitrovice izjavio je da je Mitrovica u stvari jedan grad, aludirajući da nema Južne –albanske i srpske – Severne Mitrovice, čime je podgrejao ideju o peticiji kosovskih Albanca da Mitrovica ponovo postane jedan grad.
Podsećanja radi, u „Apelu za BiH“ pisanom rukom Mesića, Tupurkovskog i Bogićevića, između ostalog, stoji i sledeće: „Otvoreno separatističke težnje i osporavanje samoga smisla postojanja Bosne i Hercegovine, što je postalo osnovni motiv svih istupanja i delovanja Milorada Dodika, ne bi bili mogući bez aktivne podrške Republike Srbije, kao i da težnje koje vode razbijanju BiH ne bi bile moguće ni bez podrške Ruske Federacije Republici Srpskoj i Republici Srbiji.“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala