- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov sa Guterešom razgovarao i o Kosovu

© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaSergej Lavrov i Antonio Gutereš
Sergej Lavrov i Antonio Gutereš - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je putem video linka sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom o situaciji u Siriji, Libiji i na Balkanu, a takođe ga je i detaljno informisao o pregovorima Rusije sa država-članicama NATO-a i OEBS-a o bezbednosnim garancijama.

„Razmenjena su mišljenja o brojnim aktuelnim međunarodnim temama, kao što su Sirija, Libija, aktivnostima Misije UN na Kosovu, između ostalog i u kontekstu predsedavanja Rusije u Savetu bezbednosti UN u februaru. Lavrov je detaljno informisao državnog sekretara UN o pregovorima sa država-članicama NATO-a i OEBS-a o bezbednosnim garancijama“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je obratio pažnju Gutereša na probleme sa kojima se susreće rusko predstavništvo pri organizaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, jer američka strana ne ispunjava svoje obaveze.
„Lavrov je posebnu pažnju posvetio problemima sa kojima se predstavništvo Rusije pri UN susreće zbog toga što SAD ne ispunjavaju svoje obaveze prema Sporazumu o centralnim institucijama svetske organizacije. Obaveze se tiču vraćanja službenih prostorija koje su Amerikanci blokirali, kao i izdavanja viza zaposlenima i članovima ruskih delegacija koje su uključene u rad Generalne skupštine i njenih glavnih komiteta“, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Podestimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
RUSIJA
Putin: Širenje NATO-a na istok – veoma opasno; Rusija spremila reakciju na odgovore o bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala