- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Izviđač težak 1 kilogram“: Amerikanci potpisali ugovor sa proizvodnju sklopivih dronova /video/

© Foto : YouTube/Skydio, snimak sa ekrana Američka vojska
  Američka vojska - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Američka vojska potpisala je ugovor s kompanijom „Skajdio“ iz Kalifornije vredan 20 miliona dolara, a reč je o proizvodnji sklopivih dronova.
Cilj američke vojske je da se distancira od stranih i komercijalno dostupnih dronova, tako da će „Skajdio“ sada da proizvodi svoje dronove X2D za vojni program SSR (Short Range Reconnaissance).
Američka vojska će opremiti vojnike dronovima koji se brzo stavljaju u akciju i koriste se za izviđanje i nadzor kratkog dometa, kako se inače i zove program SSR. Ovaj vojni program razmatra upotrebu malih dronova već neko vreme, a do sada je svoje predloge priložilo 30 kompanija. Rigoroznim testiranjem lista je skraćena na pet kompanija, a pobednik je pomenuti „Skajdio“, piše „Kliks“.
Prema traženim specifikacijama, dronovi moraju da provedu u vazduhu 30 minuta, njihov domet ne sme biti manji od tri kilometra, a moraju da izdrže vetar brzine do 28 kilometara na čas. S obzirom da se radi o zadacima izviđanja, dron treba da podržava i mapiranje i mogućnost geotagovanja fotografija.
Dron X2D poseduje dvobojne optičke termalne senzore koji mogu da snimaju 4K video, a opremljeni su i tehnologijom za noćni let baziranom na dži-pi-esu. Let u trajanju od 35 minuta podrazumeva maksimalnu brzinu od 40 kilometara na čas, kao i mogućnosti poput izbegavanja prepreka i otkrivanja subjekata.
Dron je lakši od 1,3 kilograma i može da se sklopi kako bi se smanjile njegove dimenzije na polovinu njegove veličine u letu. Sklopljeni dron se može rasklopiti i podići u vazduh za 75 sekundi. Kontrolor je težak nekoliko stotina grama manje od drona i poseduje ekran koji može da prenosi video rezolucije 720 piksela dok „komunicira“ s dronom udaljenim do šest kilometara.
„Skajdiova“ prednost je činjenica da se dizajniranje, proizvodnja i podrška obavljaju u SAD. Američka vojska je 2017. godine zabranila upotrebu komercijalnih dronova kompanije „DJI“ zbog bezbednosnih rizika, a prošle godine su zabranjeni svi dronovi i podsistemi drugih zemalja.
Američka vojska je i u junu 2020. godine naručila „džepne dronove“ teške 33 grama, koji mogu da lete do 25 minuta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala