- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Fleke na koži: Kako nastaju, šta znače i kako ih se rešiti /video/

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMedicinsko radiološki naučni centar Cib u Rusiji
Medicinsko radiološki naučni centar Cib u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Promene na koži u vidu flekica nazivaju se hiperpigmentacije i nastaju iz raznih razloga. Kako one nastaju, ali i kako mogu da se uklone, objasnio je dermatovenerolog, prof. dr Dušan Škiljević sa Klinike za dermatovenerologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.
Profesor Dušan Škiljević, naglašava da svi koji imaju neku fleku, posebno novonastalu, naročito ako su brojne, trebalo bi da se obrate lekaru. Neke pigmentne lezije, kako ih dermatolozi nazivaju, koje nisu samo fleka od viška pigmenta, nego od viška pigmentnih ćelija, mogu da budu i opasne, pre svega, melanom i druge vrste tumora, koji se često manifestuju kao obične fleke.
„Druga stvar zbog koje treba da se obratimo lekaru kada imamo takvu vrstu problematike na koži, odnosno novu fleku, je što ta fleka, ili te fleke, mogu da budu i manifestacije nekih unutrašnjih oboljenja, ne samo bolesti kože. I na kraju, naravno, sama bolest kože. Svakako savetujem da se to nešto što se zove fleka pregleda, da se postavi prava dijagnoza, pa tek onda da krećemo u proces uklanjanja i prevencije pojave novih“, napominje profesor Škiljević.

Melazma - najčešća vrsta fleka na koži

Melazma jeste jedna od najčešćih vrsta pigmentacije na koži. Melazme izgledaju kao široka fleka i svakoga ko se sa njima sretne nerviraju. Doktor je napomenuo da muškarci ređe imaju melazme, ali da se ipak i kod njih dešava. Osim što nerviraju pacijente, prof. dr Škiljević kaže da posebno iritiraju stručnjake.
„Iskreno govoreći, posebno nerviraju doktore, dermatologe zato što ih je jako teško ukloniti. Nije ih toliko nemoguće ukloniti, mnogo je veći problem posle toga, kako sprečiti pojavu novih ili pojavu na istim mestima“, pojasnio je profesor.
„Melazma je nešto što nije obična fleka od sunca. Sunce svuda učestvuje i pogoršava sve ove promene. Drugo, oni fototipovi koji su skloniji inače pravljenju pigmenta, znači koji bolje crne na suncu, da tako da kažem, oni će imati izraženije ovakve vrste promena“, dodaje doktor.
Melazma nastaje i pogoršava se pod uticajem sunčeve svetlosti, ali nastaje usled genetskih i hormonskih faktora – ženskih polnih hormona, estrogena, progestina. Međutim, nije vezana samo za trudnoću, već i za druga stanja koja prate povećanu količinu hormona ili prosto unošenje tih hormona u vidu oralnih kontraceptiva.
Što znači da žene koje uzimaju oralne kontraceptive mnogo češće imaju melazmu, naročito ako imaju predispoziciju, ili žene koje su u perimenopauzi pa uzimaju hormone kao supstituciju.
„Tu je jedna kompleksna priča hormona, genetike i ultravioletnog zračenja. Onda mi moramo, sa svoje strane, znajući da ne možemo da eliminišemo sve te faktore koji doprinose, da se borimo da se te nove promene ne jave, uz naravno mehanizme i metode uklanjanja“, kaže dr Škiljević.

Postrtraumatske pigmentacije

Posttraumatske hiperpigmentacije nastaju posle zapaljenja ili nekih povreda, najčešće se javljaju posle akni. Ova vrsta fleka se nazivaju posttraumatskim hiperpigmentacijama da bi se naglasila jedna ključna stavka.
„Postinflamatorne pigmentacije se javljaju posle svakog zapaljenja. Akne ostavljaju pigmentaciju zbog samog zapaljenja, ali mnogo češće posle različitih manipulacija. Svi vole to malo da cede, da 'probaju' da srede jer im se čini da može... Sve te manipulacije kože, ali i sva oboljenja koja su praćena svrabom, intenzivno češanje kao vrsta stimulacije kod predisponiranih ljudi, završiće pigmentacijom“, upozorava dr Škiljević.
To je slučaj kod ekcema, hroničnih dermatitisa, ali i nervoze koja se manifestuje različitim svrabovima, pa zato dermatolog kaže da svojim pacijentima obično uputi šaljivu primedbu da ne svrbi samo koža.
„Svrbi mozak, svrbi jetra, svrbi bubreg, svrbe drugi organi kada ne rade kako treba. Sve to može na duže staze da ostavi pigmentaciju“, kaže doktor.

Reakcije nastale uticajem sunca

Foto-toksične reakcije su reakcije koje su nastale uticajem sunca, ali postoji još nekoliko značajnih uzročnika pojave ovakvih fleka, pre svega lekovi i neki kozmetički preparati.
„Postoji lista lekova, postoje brojne grupe lekova od kojih se neki vrlo često koriste. Neke vrste antibiotika, nesteroidni antireumatski lekovi, nažalost, sve više citostatika se koristi. Lekovi za lečenje aritmija, lekovi za lečenje lupusa, sintetski antimalarici, bili su popularni u početku korone itd. Tu, čak, spada i ibuprofen“, naglašava profesor.
Postoji čitava lista lekova koji mogu da predisponiraju nastanak pigmentacije ili razvoj toksičnih reakcija, jednostavnije rečeno, opekotina od sunca koje inače ne bismo dobili da nismo pili te lekove.
Od kozmetičkih preparata naročito parfemi mogu pospešiti nastanak fleka, što znaju oni koji koriste solarijume, gde je upotreba parfema zabranjena
„Postoje vrste dermatitisa gde čovek kada prsne parfem i izađe na UV zrake dobije fleku. Tačno se vidi kako je kap parfema išla i ostane fleka“, navodi dermatolog.
Podvlači i da različite kozmetičke supstance, ili molekuli koji su u nekim kremama, nekim parfemima, mogu da povećaju osetljivost kože na sunce i o tome treba voditi računa. Dakle, one neće same po sebi ostaviti pigmentaciju, ali kada se izađe na sunce može da se desi i zapaljenje i pigmentacija.

„Staračke fleke“

Fleke od sunca, ružno nazvane „staračke fleke“, su zapravo oštećenje kože od sunca. Osim estetike, one su važne zato što nam ukazuju da je koža primila mnogo više zračenja nego što je smela, upozorava profesor Škiljević.
„Takvoj koži treba posebna pažnja u smislu da mora da se kontroliše češće, jer na takvoj koži se onda, nažalost, mogu očekivati i one posledice koje su mnogo teže – različite vrste tumora itd. koje su mnogo teže nego što je sama fleka. Dakle, one su nam taj jedan signal, semafor, ne samo da ih skidamo, nego i da obratimo pažnju na takvu kožu da je suviše oštećena od sunca“, ističe doktor.
Naravno, postoji način da se izađe na sunce ako se mora, ali tada je obavezno zaštiti se foto-protektivnom kremom, ali ma koliko da je jak zaštitni faktor (SPF faktor), i koliko god da je širokog spektra krema, to ne sme biti izgovor da se „čvarimo“ na suncu, jer one pružaju zaštitu samo određeno vreme, upozorio je profesor.

Kako ukloniti fleke

Kada je u pitanju melazma, ali i veći deo drugih pigmentacija mora da se rešava kombinovano, napominje doktor, navodeći kombinaciju krema, lasera, hemijskog pilinga.
„Ima nekoliko vrsta lasera. Ja uvek ističem pikosekundni laser koji je najnovija generacija, koji je tu najefikasniji, sa najmanje neželjenih efekata rešava. On će da 'gađa' pigment, da eliminiše pigment i to je sasvim u redu, međutim, da se ne bi vraćala moramo da kombinujemo sa kremama. Piling je takođe vrlo efikasan, ali bez krema ništa nećete postići“, preporuka je dr Škiljevića.
Kreme se koriste pre i posle tretmana, a nekada su i samo one dovoljne. Zlatni standard u regulisanju, odnosno u lečenju pigmentacija, i melzame i drugih vrsta fleka, je hidrokinon, naglašava dermatolog.
„Hidrokinon je nešto što je figuriralo kao jedina vrsta kreme decenijama, ali nije bezbedan. To je problem, on sme da se koristi samo ograničeno – osam do 12 nedelja i samo u određenim koncentracijama“, dodaje dermatolog.
Na duže staze ova supstanca može čak da predisponira za razvoj kancera kože. Dakle, ne sme da se koristi neograničeno dugo i zato je izbačena iz standardnih kozmetičkih preparata protiv fleka koje su mogle da se kupe na tržištu. Sada se daje samo na preporuku lekara u koncentraciji koju on prepiše i vremenski period koji on odredi. Na taj način se sprečavaju pacijenti da se sami leče.

Fleke od akni

Kada su u pitanju fleke od akni, profesor napominje da se prvo mora raditi na otklanjanju zapaljenskog procesa.
„Ništa vam ne znači da vi rešite dve bubuljice, a da se stalno pojavljuju nove. To nije rešenje. Znači, morate da rešite prvo tu inflamaciju, da je zaustavite, da to prođe, i onda da to opet kombinovano rešavate – pilinzi, laseri, kreme", dodaje dermatolog.
Ožiljke je nemoguće izbrisati, ali oni koji su plitki, neće se videti, dok dublji ožiljci mogu donekle da se smanje, ali ne i da se izbrišu. Terapije će ujednačiti ten i ožiljci će biti neprimetni.

Kreme sa vitaminom C

U javnosti se često čuje da kreme sa vitaminom C ne bi trebalo koristiti kada se izlažete suncu, baš kao i eterična ulja sa citrusima, međutim dermatolog navodi da je ovo zabluda.
„Vitamin C je nešto što teorijski smanjuje, izbeljuje fleke, i nešto što se nalazi u različitim kombinovanim proizvodima. A vitamin C i citrusi, i ta eterična ulja, jesu fotosenzibilizatori. Znači, ukoliko ih nanesete pa se izložite suncu, možete da dobijete foto-toksičnu reakciju. Nećete dobiti staračku fleku, ona se dobija tokom godina“, razjasnio je dr Škiljević.
Zato dermatolozi preporučuju pacijentima da takvu vrstu krema koje mogu da iritiraju ćelije koje prave pigmente, koriste uveče, a ujutru da je skinu i nanesu kremu sa visokim faktorom zaštite od sunca.

Laser za staračke fleke

Staračke fleke mogu da se reše vrlo lako laserom i to posle jednog do dva tretmana. Pomažu i pilinzi. Nekada se najviše koristio tečni azot, ali on jako iritira kožu i može dovesti do pojave novih fleka.
Profesor ponavlja da nije najveći problem rešiti se ovih fleka, već da je veći problem to što su one posledica kumulativnog oštećenja kože i što se jedne fleke izbrišu, ali ne briše se ono što je koža zapamtila poslednjih 10-20-30 godina, i ona će i dalje da pravi nove fleke, ma koliko se mi štitili.
CC0 / Pixabay/geralt / Staračke fleke na koži
Staračke fleke na koži - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Staračke fleke na koži
Problem sa laserom je što je i to svetlost. Znači, potencijalni problem sa laserom može biti taj što ne može da se primeni na svakom pacijentu. I posle tretmana laserom koža mora maksimalno da se štiti i da se koriste specijalne kreme koje će da stabilizuju ćelije koje proizvode pigment.

Hemijski piling

Hemijski piling sada se često može dobiti i kod kozmetičara, tako da ga ne rade uvek lekari, a dermatolog podvlači da pravi hemijski piling jeste samo za lekare.
„Ali danas imate pilinge koji nisu klasični hemijski, koji su tzv. biološki, gde imate različite komponente. Tu se takođe ljušti koža, ali je to jedan blag piling koji neće da pravi, teorijski, oštećenje kože i ako se posle njega adekvatno štitite od sunca, neće da vam ošteti kožu. Može da pomogne više ili manje. Moja bojazan je samo da li svako ko uzme u ruke taj piling ume da to kontroliše. Znači, ako imate nekog ko je pouzdan – apsolutno sam za piling“, ističe dr Škiljević.
Koža se nakon hemijskog pilinga oporavlja neko vreme i zato ga žene baš i ne vole. Lekari ih preporučuju jer su efikasni i jer daju dobre rezultate.
„Piling što je dublji to ima bolji efekat. Odnosno, ne govorim samo o pigmentacijama, govorim o čitavoj rejuvenaciji, odnosno podmlađivanju kože. Što je dublji to ima bolji efekat, ali što je dublji to više morate da provedete kod kuće sedeći. Tu ne smete da se izložite ni na dva zraka sunca. Pa onda maksimalna zaštita, morate da se ljuštite, pa da budete crveni, pa da onda opet kada krećete da izlazite iz kuće – da i onda budete maksimalno zaštićeni“, napominje prof. dr Dušan Škiljević, prenosi RTS.
Pranje ruku - Sputnik Srbija, 1920, 23.01.2022
DRUŠTVO
Tečni ili čvrsti sapun? Nije svejedno
Sede vlasi - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Najnovija studija otkrila: Seda kosa može da vrati boju
Tuširanje - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2020
Stručnjaci konačno rešili dilemu – da li je zdravije tuširati se ujutro ili uveče
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala