Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Eparhija raško-prizrenska o seriji napada na hramove SPC: Rezultat pojačane anti-srpske retorike

© Sputnik / Lola ĐorđevićKameni krst
Kameni krst - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Eparhija raško-prizrenska izrazila je zabrinutost zbog najnovijih napada na hramove Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji ističući da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM u odnosu na isti period prošle godine.
U saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije navodi se da se proteklog vikenda dogodio šesti napad na hramove SPC na KiM od početka godine uz podsećanje da je u toku januara zabeležena serija obijanja crkava u Zubinom Potoku.
Kako se navodi, u subotu, na praznik Sveta tri Jerarha, obijena je Crkva Svetih Vrača u selu Drenovce, u Kosovskoj Kamenici iz koje je odneta određena suma novca.
Napad je izvršen pajserom, a polomljena vrata na hramu primetio je crkvenjak.
Pre toga, polomljena su sva stakla na prozorima i ulaznim vratima Crkve Svetog Ilije u selu Nekodim kod Uroševca.
Eparhija podseća da je za vikend zabeleženo i ispisivanje provokativnih grafita na Osnovnoj školi “Braća Aksić” u selu Rabovac kod Lipljana i da je slučaj prijavljen policiji.

"Duboko zaprepašćuje da je od početka godine zabeleženo tri puta više etnički motivisanih incidenata prema Srbima na KiM, u odnosu na isti period prošle godine", navodi se u saopštenju.

Eparhija raško-prizrenska pozvala je nadležne policijske organe da istraže najnovije slučajeve napada i počinioce privedu pravdi.
Takođe, Eparhija je uputila apel međunarodnim predstavnicima da utiče na prištinske institucije uz ocenu da su mnogi od napada rezultat pojačane anti-srpske retorike u političkim krugovima koji, kako se navodi, podstiču na nasilje i etničku netrpeljivost.
Policija tzv. Kosova  - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
SRBIJA
Na Crkvi Svetog Ilije kod Uroševca razbijena stakla
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala