- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Donjeck: Situacija u Donbasu je eksplozivna

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPeredača zaklюčennыh Ukraine predstavitelяmi LNR
Peredača zaklюčennыh Ukraine predstavitelяmi LNR - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Situacija na liniji razgraničenja u Donbasu se razvija tako da nešto može da „eksplodira“, ali goruća faza još uvek nije počela, izjavio je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin. U Lugansku upozoravaju da se ukrajinska vojska priprema za pokretanje borbenih dejstava.
„Situacija se ne razvija po mirnom scenariju, već po scenariju kada nešto ipak treba da eksplodira. Mislim na situaciju koja se dešava na kontakt liniji. Goruća faza još uvek nije počela“, rekao je Basurin za televiziju „Rusija 24“.
Kako kaže, Donbas ne isključuje mogućnost provokacija Kijeva i priprema se za njih.
Istovremeno, Basurin je istakao da DNR nije registrovala povlačenje osoblja misije OEBS-a i da je reč o veštačkoj eskalaciji u medijima. S tim u vezi, dodao je da jeste u toku rotacija osoblja, ali da se to obavlja redovno. Predstavnik DNR je takođe precizirao su Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države zaista povukle svoje učesnike u misiji.

LNR: Kijev se priprema za pokretanje borbenih dejstava

Sa svoje strane, portparol Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Ivan Filiponenko izjavio je da britanski instruktori zajedno sa ukrajinskom vojskom uvežbavaju gađanje u Donbasu iz protivtenkovskih raketnih sistema „NLAW“.
„Britanski instruktori sa pripadnicima 79. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine izvode vežbe sa praktičnom paljbom iz 'NLAW' u blizini naselja Dmitrovka koje je pod kontrolom Kijeva u blizini linije razgraničenja. Britanija je te sisteme isporučila Ukrajini krajem januara ove godine“, naglasio je Filiponenko.
Prema njegovim rečima, situacija na kontakt liniji je i dalje napeta.
On je naveo da ukrajinske snage bezbednosti uvežbavaju noćne borbe u gradskim uslovima u Kramatorsku koji se nalazi u Donjeckoj oblasti pod kontrolom Kijeva, kao i da su rasporedile 12 jedinica oklopne tehnike u području naselja Novotoškovsko pod kontrolom Kijeva u blizini kontakt linije u Donbasu.

Filiponenko tvrdi i da komanda Oružanih snaga Ukrajine ubrzano formira jedinicu koja će biti naoružana američkim prenosnim PVO sistemima „Stinger“, kao i da će se obukom jedinica pozabaviti vojni specijalisti iz Kanade.

Borbene grupe ukrajinskih radikala, koje obučavaju zapadni instruktori, preduzimaju mere za pripremu pokretanja borbenih dejstava, upozorio je portparol Narodne milicije LNR. Registrovan je dolazak takozvane „Operacije združenih snaga“ u Donbas, napomenuo je.
On je dodao i da ukrajinske nacionalističke formacije pripremaju „zatvorenu diverzantsku mrežu“ za sabotažu i terorističke napade.

Lider LNR poručio Kijevu: Bezuspešno pokušavate

S druge strane, lider LNR Leonid Pasečnik istakao je da Kijev bezuspešno pokušava da destabilizuje situaciju u Donbasu.

„Vidimo naravno da se Kijev iz sve snage trudi da na neki način poljulja, destabilizuje situaciju na teritoriji republika Donbasa, ali vidimo i da mu to ne polazi za rukom“, izjavio je Pasečnik na skupu posvećenom 79. godišnjici oslobođenja Luganska od nacističkih okupatora.

Ukrajinska vojska je u poslednje vreme koncentrisala polovinu snaga u Donbasu i redovno granatira ustanike, između ostalog korišćenjem i zabranjene tehnike – turskih udarnih bespilotnih letelica „Bajraktar“, kao i sistema „Smerč“ i „Uragan“. Osim toga, na raspolaganju imaju protivtenkovske raketne sisteme „Džavelin“ koje su isporučile Sjedinjene Američke Države kao vojnu pomoć. Moskva je više puta skretala pažnju Vašingtona i evropskih zemalja da ukrajinske vlasti na sve moguće načine pokušavaju da sabotiraju primenu Minskih sporazuma.
Pripadnik ukrajinske vojske u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
RUSIJA
Lider DNR: Na kontakt liniji 150.000 ukrajinskih vojnika, današnja eksplozija možda i provokacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala