- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanija će podržati odluku Ukrajine o odustajanju od NATO-a

© Wikipedia / InnotataForin ofis
Forin ofis - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
London će podržati moguću odluku Ukrajine da odustane od pridruživanja NATO-u, izjavio je zamenik britanskog ministra odbrane Džejms Hipi.
Britanski diplomata rekao je da „nijedna diplomatska odluka ne bi trebalo da ugrozi suverenitet Ukrajine“.
„Ali ako Ukrajina odluči da neće da postane članica NATO-a, mi ćemo je podržati. Odluka treba da ostane na ukrajinskoj vladi“, rekao je Hipi za televiziju „Skaj njuz“.
Istovremeno je dodao da ukoliko Ukrajina odluči će u buduće „želeti da se pridruži NATO-u, treba i to da podržimo, jer je to suverenitet i mi to podržavamo“.
On je dodao da se nada „pobedi diplomatije“ u situaciji sa eskalacijom napetosti na ukrajinskoj granici.
Ranije je ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Vadim Pristajko priznao da bi Kijev mogao da odustane od težnje da uđe u NATO kako bi „izbegao rat“. Kasnije je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su ove reči „izvučene iz konteksta“.
Vrhovna rada Ukrajine je u decembru 2014. izmenila dva zakona, odustavši od vanblokovskog statusa države. U februaru 2019. godine ukrajinski parlament je usvojio amandmane na ustav, navodeći kurs zemlje ka EU i NATO-u. Ukrajina je postala šesta država koja je dobila status partnera za proširene mogućnosti NATO-a.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice. Kako je ranije izjavio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, Rusija ne stvara nikakve povode za konfliktnu situaciju oko Ukrajine. Prema njegovim rečima, Rusija ne isključuje mogućnost da histerija oko Ukrajine, koju raspiruje Zapad, ima za cilj da pokrije činjenicu da Kijev sabotira Minske sporazume o Donbasu.
Zastave Ukrajine i NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 31.12.2021
RUSIJA
Rusija: Ukrajinu pretvaraju u kvazi-članicu NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala