- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Amajlija ili igračka: Bubanj pronađen u grobnici praistorijske dece koja se grle 5.000 godina /foto/

CC BY 4.0 / Johnbod/cropped photo / Folkton bubnjevi u Britanskom muzeju
Folkton bubnjevi u Britanskom muzeju - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Bubanj od krečnjaka iz doba Stounhendža je „najvažniji komad praistorijske umetnosti koji je pronađen u Britaniji u poslednjih 100 godina“, navodi Britanski muzej. Star 5.000 godina, otkriven u okviru drevne dečje grobnice, bubanj će biti prvi put izložen sledeće nedelje.
Biće prikazan, šest godina nakon otkrića, u okviru izložbe „Svet Stounhendža” u Britanskom muzeju.
Bubanj je pronađen 2015. godine na seoskom imanju u blizini sela Barton Agnes u istočnom Jorkširu. Tokom rutinskog iskopavanja, tim arheologa sa nezavisnom kompanijom „Alen arheolodži“ pronašao je drevnu grobnicu. U groblju su se nalazili posmrtni ostaci troje dece, starosti od 3 do 12 godina, čije su kosti bile isprepletene milenijumima.
„Mazili su se“, rekao je za Vašington post Mark Alen, osnivač kompanije „Alen arheolodži“.
Bubanj je postavljen iznad glave najstarijeg deteta, zajedno sa loptom od krečnjaka i uglačanom iglom od kosti, piše portal naučnih vesti Fiz.org. Arheolozi ne veruju da je bubanj korišćen kao muzički instrument uprkos nazivu. Verovatnije je to bilo vajarsko delo, amajlija ili, možda, igračka za decu.
Grobnica je retko otkriće, navodi Vašington post, jer su drevni ljudi u neolitskoj Britaniji obično ostavljali tela radi kremacije ili da bi ih vrane pojele. A bubanj je toliko značajan jer je „jedan od najstarijih ukrašenih predmeta ovog perioda pronađenih bilo gde u Britaniji i Irskoj“, saopštio je Britanski muzej.
Rezbarije na bubnju, koje prikazuju spirale i trouglove, imaju motiv „leptira“, rekao je za Vašington post kustos Britanskog muzeja Nil Vilkin. Oni su umetnički slični drugim predmetima pronađenim na neolitskim nalazištima u Škotskoj i Irskoj, rekao je on, ukazujući da su praistorijske zajednice bile u međusobnoj komunikaciji uprkos značajnim geografskim udaljenostima.

„Ovaj bubanj je posebno intrigantan, jer u osnovi obuhvata neku vrstu umetničkog jezika koji vidimo širom Britanskih ostrva u ovom periodu, a govorimo o periodu od pre 5.000 godina“, rekla je kustos projekta Dženifer Veksler.

Ovo otkriće dolazi više od 100 godina od otkopavanja Folkton bubnjeva. Tri slična bubnja od krede pronađena su 1889. u selu Folkton – oko 24 km od Barton Agnesa.
„Čekali smo više od 100 godina da se pojavi još jedan od ovih neverovatnih objekata i još da dođemo do dece je zapanjujuće“, rekao je Vilkin.
CC BY 4.0 / Johnbod/cropped photo / Folkton bubnjevi u Britanskom muzeju
Folkton bubnjevi u Britanskom muzeju - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Folkton bubnjevi u Britanskom muzeju
Prikaz praistorijske zajednice - Sputnik Srbija, 1920, 21.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta su pokazale analize zuba drevnih stanovnika centralnog Balkana
Arheološko iskopavanje - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
DRUŠTVO
Britanski arheolozi prvi put otkrili ostatke raspetog čoveka
Srednjevekovni hipster – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Arheolozi otkrili ostatke srednjevekovnog hipstera /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala