Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Potpuno jedinstven centar u ovom delu Evrope otvara se baš u Srbiji — na 20 hiljada kvadrata

© Foto : Sputnjiku ustupio D.A. Dizajnarhitektura d.o.o.Nacionalni Centar za rani razvoj i inkluziju dece
Nacionalni Centar za rani razvoj i inkluziju dece - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Izgradnja Nacionalnog centra za rani razvoj deteta i inkluziju „Ukras sveta'“ počela je na Bežanijskoj kosi u Beogradu. U njemu će dijagnostičku i terapijsku pomoć dobiti deca sa poteškoćama u razvoju, ali i njihovi roditelji i staratelji. Jedinstven u ovom delu Evrope, centar će pružati i obuku stručnjacima koji se bave ranim razvojem dece.
U Srbiji živi više od 60 hiljada dece do pet godina sa razvojnim smetnjama i poremećajima. Posebnu podršku i pomoć dobijaju u razvojnim savetovalištima kojih trenutno ima 24, ali to nije dovoljno.

Prvi Nacionalni centar za inkluziju dece

Stručnjaci iz oblasti zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite, uz pomoć resornog Ministarstva, udružili su se oko podizanja prvog nacionalnog Centra za rani razvoj dece i inkluziju.
Stručnjaci Instituta za mentalno zdravlje objašnjavaju da se centar neće baviti samo detetom, već celom porodicom, posmatraće smetnju, razvojni rizik u sklopu porodice i truditi se da osnaži roditelje, da ih edukuje. Tako će na najbolji način pomoći deci.
Marko Blagojević iz Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije za Sputnjik kaže da će površina centra biti čak 20 hiljada kvadratnih metara.
© Foto : Sputnjiku ustupio D.A. Dizajnarhitektura d.o.o.Enterijer Centra za rani razvoj i inkluziju dece
Centar - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Enterijer Centra za rani razvoj i inkluziju dece
„Radi se o vrlo posebnom objektu, o izgradnji centra koji se projektuje upravo imajući u vidu grupu korisnika, njihove vrlo specifične potrebe, imajući u vidu sve specifičnosti jednog takvog objekta, kvalitet koji on mora da poseduje da usluge koje budu pružane korisnicima mogu da im budu u potpunosti prilagođene, ali i u skladu sa najvišim međunarodnim standardima kada je staranje o jednoj tako posebnoj grupi korisnika u pitanju“, kaže Blagojević.

Zdravlje dece na prvom mestu

On dodaje da su radovi na temeljima uveliko u toku. Rok za izgradnju celog kompleksa je dve godine. Reč je o investiciji vrednoj čak trideset miliona evra.
„U pitanju je vrlo kompleksan projekat koji se sastoji od više objekata vrlo specifičnog sadržaja, prilagođenog vrlo specifičnoj grupi korisnika, za čije potrebe se objekat zapravo i projektuje i gradi. Pripremni radovi bi trebalo da traju tri meseca, nakon čega mogu da počnu i radovi na izgradnji samog kompleksa. Te radove očekujem do kraja proleća“, kaže Blagojević.
Naš sagovornik kaže da je reč o velikoj investiciji, ali da količinu novca utrošenog na ovakav centar ne treba posebno komentarisati, jer reč je o zdravlju naše dece, koje mora da bude na prvom mestu. On objašnjava da je novac morao da bude obezbeđen unapred, ali će biti isplaćivan shodno dinamici kojom se radovi odvijaju.
© Foto : Sputnjiku ustupio D.A. Dizajnarhitektura d.o.o.Svi sadržaji Centra biće prilagođeni specifičnim potrebama dece koja kasne u razvoju
Centar - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Svi sadržaji Centra biće prilagođeni specifičnim potrebama dece koja kasne u razvoju

Terapija sa konjima

Projekat Centra su osmislili i izradili stručnjaci kompanije „DA - dizajn arhitektura“, koja je Sputnjiku ustupila fotografije budućih zgrada centra. Projektanti poručuju da su prioriteti projekta principi pristupačnosti i korišćenja za decu sa poteškoćama u kretanju, zbog fizičkih smetnji, problema sa vidom.
Centar za rani razvoj i inkluziju, čiji je radni naziv „Ukras sveta, imaće bazen, fiziosale, senzorne sobe, trenažne centre, mini zoološki vrt i manjež, u kome će se obaljati terapijski rad sa konjima.
Pristupni putevi, staze, kretanje van i unutar objekta, čitav prostor urađen je tako da se osigura nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, odnosno deci koja imaju potrebe drugačije od drugih.
Među prioritetnim aktivnostima centra biće i edukativni programi, odnosno treninzi za medicinske radnike, roditelje, staratelje i druge uključene u rani razvoj dece.
Ovaj Centar za podršku, edukaciju i istraživački rad trebalo bi da otvori vrata i primi prve korisnike iz cele Srbije do kraja 2024. godine.
Roditeljima će od pomoći biti i portal Ukras sveta, kao i istoimeni Jutjub kanal, na kome će se naći radionice i panel diskusije na temu ranog razvoja dece.
© Foto : Sputnjiku ustupio D.A. Dizajnarhitektura d.o.o. će imati bazen, ali i mini zoološki vrt, terapijski rad obavljaće se i sa životinjama
Centar - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
će imati bazen, ali i mini zoološki vrt, terapijski rad obavljaće se i sa životinjama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala