- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov objasnio zašto Evropa kupuje gas po visokim cenama

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaNalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Evropske zemlje kupuju gas po povećanim cenama zbog toga što su odbile dugoročne ugovore sa Rusijom, izjavio je za Sputnjik portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Predsednik je govorio o energetskoj saradnji – da sve naše interakcije u oblasti isporuka energenata treba da budu što transparentnije, isključivo tržišne i zasnovane na dugoročnim ugovorima. To je ono od čega su se Evropljani udaljili i sada kupuju gas, grubo rečeno, ne po 300, nego po 1.300. Da li je realno? I više od toga“, rekao je Peskov.
Prema zimskim ekonomskim prognozama Evropske komisije, ove godine će cene gasa na evropskom tržištu ostati više nego što su bile jesenas, a pad će početi tek u proleće 2023. godine.
Fjučersi za gas počeli su značajno da poskupljuju prošlog leta: do kraja avgusta njihova cena porasla je sa 250-300 na 600 dolara po kubnom metru; u oktobru je prvi put premašila hiljadu, a 21. decembra dostigla je istorijski maksimum od 2.190 dolara. Zatim je usledio izvesni pad, ali cene ostaju konstantno visoke, što nije zabeleženo u čitavoj istoriji rada gasnih čvorišta u Evropi.
Stručnjaci ovo vezuju za nekoliko faktora: nizak nivo napunjenosti evropskih podzemnih skladišta, ograničena ponuda od glavnih dobavljača i velika potražnja za tečnim prirodnim gasom u Aziji.
Vlasti evropskih zemalja više puta su optuživale Rusiju da je izazvala energetsku krizu. Predsednik Rusije Vladimir Putin ove izjave nazvao je besmislicom. On je podsetio da je Briselu predlagao da ostavi dugoročne ugovore za nabavku sirovina, ali je Evropska komisija insistirala na tržišnim cenama, što je na kraju dovelo do krize.
Isporuke ruskog gasa u Evropu - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2022
RUSIJA
Koliko evropske zemlje kupuju ruskog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala