- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka nastavlja da izvozi u Rusiju robu dvostruke namene, ukrajinski ambasador ljut

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaNa protestu u Berlinu skandirali: Putin! /video/
Na protestu u Berlinu skandirali: Putin! /video/ - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Kompanije iz Nemačke, uz odobrenje nemačkih vlasti, nastavljaju da isporučuju Rusiji robu koja se može koristiti u vojne svrhe, bez obzira na sankcije Evropske unije, piše „Velt“, pozivajući se na dokument Ministarstva ekonomije i zaštite klime.
Kako se navodi u dokumentu, u 2020. godini Federalna služba za ekonomiju i kontrolu izvoza Nemačke izdala je 673 licence na izvoz u Rusiju robe dvostruke namene koja može biti korišćena, kako u civilne, tako i u vojne svrhe, u vrednosti od oko 366 miliona evra.
„Velt“ piše da se u 2020. godini Rusija nalazila na četvrtom mestu po uvozu ove robe. Na prvom mestu je Kina sa 1,6 milijardi evra, na drugom su bile SAD sa milijardu evra, dok je treći bio Brazil sa 371 milion evra.
Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrej Meljnik optužio je nemačku vladu za „licemerstvo“ zbog odbijanja da isporuči oružje Kijevu, dok odobrava licence za isporuku gorenavedene robe Rusiji.
Ekonomske sankcije Evropske unije, koje su na snazi više od sedam godina, usmerene su na finansijski, energetski i odbrambeni sektor u Rusiji. Konkretno, jednom broju ruskih banaka i kompanija ograničen je pristup primarnom i sekundarnom tržištu kapitala EU, uvedena je zabrana uvoza i izvoza oružja i robe dvostruke namene. Osim toga, Evropska unija je ograničila ruskoj strani pristup brojnim tehnologijama i uslugama za proizvodnju i istraživanje nafte.
Predsednik SAD Džo Bajden na samitu G20 u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2022
SVET
Rusija ili Nemačka: Bajden pomešao ko treba da izvrši „invaziju“ na Ukrajinu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala