- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o odnosima sa Zapadom: Ne može se na silu zadobiti ljubav

© Sputnik / Maksim BlinovMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2022
Pratite nas
Zainteresovani smo za saradnju sa svima, uključujući sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropom, ali se na silu ne može zadobiti ljubav, stoga će Moskva tražiti mogućnosti za proširenje saradnje tamo gde postoji reciprocitet, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Rusija je zemlja koja traži saradnju sa svima. Zainteresovani smo za saradnju sa našim evropskim partnerima. Zainteresovani smo i za saradnju sa SAD – u trgovinsko-ekonomskim, investicionim, kao i bezbednosnim pitanjima. Ali na silu se ne može zadobiti ljubav. Zbog toga će, naravno, Rusija tražiti mogućnosti da proširi saradnju tamo gde vidi reciprocitet“, objasnio je Peskov.
On je naveo da je „potpuno normalna praksa kada se nedostatak komunikacije na jednom, takoreći, krilu nadoknađuje komunikacijom na drugom krilu“.
„To je apsolutno normalna praksa i dešava se u svim državama, uključujući i Rusiju“, dodao je portparol ruskog predsednika.
Prema njegovim rečima, Moskva nema problem sa nedostatkom mogućnosti da izrazi svoj stav stranim partnerima.
Iznošenja stava u Rusiji ne manjka, barem svaki govor predsednika Vladimira Putina u bilo kom formatu odmah zainteresuje apsolutno sve u svetu. To se nastavlja i sasvim je prirodno. Dakle, nema deficita u tom pogledu“, konstatovao je.

OEBS ne treba da igra ulogu instrumenta

Istovremeno, Peskov je ocenio da bi OEBS trebalo da postane univerzalna organizacija koja se bavi pitanjima bezbednosti i saradnje u Evropi, a ne da igra ulogu instrumenta.
„Veoma je važno da OEBS prestane da igra ulogu instrumenta, kako bi postao univerzalna organizacija koja se zaista bavi pitanjima bezbednosti i saradnje u Evropi i koja ne predstavlja samo podelu na prvorazredne i drugorazredne zemlje“, smatra Peskov.
Poslednjih meseci odnosi Rusije i Zapada postali su još napetiji. Vašington i Brisel optužuju Moskvu za pripremu „invazije“ na Ukrajinu i jačaju svoje prisustvo u Istočnoj Evropi. Rusija je u više navrata odbacila optužbe Zapada.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2022
RUSIJA
Kremlj: Evropa bi bila daleko bezbednija da Zapad ne pati od euforije da slomi Rusiju
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala